Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
ReqftpAl8eIRm
Zdjęcie przedstawia orzechy laskowe i włoskie w skorupkach i kilka bez skorupek.

Jakie pierwiastki zaliczamy do berylowców?

Orzechy są źródłem magnezu, który jest jednym z berylowców.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Z berylowcami masz do czynienia już w szkole. Chodzi tutaj o kredę – związek chemiczny, który zawiera kation berylowca – czyli kation wapnia. Beryl, magnez, wapń, stront, bar i rad były nazywane pierwiastkami ziem alkalicznych, a ich poprawna nazwa to berylowce. Tworzą związki chemiczne, w których występują jako dwudodatnie kationy. Są pierwiastkami mniej reaktywnymi niż litowce. Jednak, tak jak litowce, nie występują w stanie wolnym – w przyrodzie można je znaleźć głównie w postaci minerałów. Reagując z wodą (z wyjątkiem berylu), wypierają wodór z cząsteczki wody i tym samym tworzą wodorotlenki.

Twoje cele
  • Wymienisz pierwiastki, które należą do berylowców.

  • Omówisz metody otrzymywania berylowców.

  • Przedstawisz główne właściwości berylowców.

  • Wyjaśnisz, na czym polegają zmiany właściwości berylowców związane ze wzrostem liczby atomowej.