Czy znane jest Ci powiedzenie „podobne rozpuszcza się w podobnym”? Na pewno co najmniej raz zostało już przytoczone na lekcji chemii. Zgodnie z tą regułą nie powinien zdziwić Cię fakt, że woda nie miesza się chociażby z olejem. W związku z tym nie wszystkie ciecze mieszają się ze sobą, co wiąże się z ich specyficzną budową. Ale czy w życiu codziennym nie spotykamy się z mieszaninami wody i oleju? Pomyśl o margarynie, majonezie czy o mleczku do demakijażu. „Niemieszalność” dwóch cieczy to cecha, która pozwala na otrzymanie specyficznych przykładów koloidów, nazywanych emulsjami. Czy wiesz, jak określa się substancję stabilizującą emulsję? A może wiesz, czym są piany?
Wymienisz trzy różne typy układów koloidalnych (piany, emulsje, aerozole).
Zbadasz wpływ emulgatora na trwałość emulsji.
Podasz przykłady emulsji, piany, aerozolu.
Wymienisz przykłady zastosowania emulsji, piany, aerozolu.
Wyjaśnisz, czym jest emulgator i na czym polega jego działanie.