Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑cyan

Emulsje i piany

Roztwór koloidalnyroztwór koloidalny Roztwór koloidalny (koloid) jest to roztwórroztwórroztwór niejednorodny, zwykle dwufazowydwufazowydwufazowy, złożony z przynajmniej dwóch substancji, z których jedna jest rozproszona w drugiej. W tym roztworze rozdrobnienie (czyli stopień dyspersjistopień dyspersji stopień dyspersji) substancji rozproszonej jest tak duże, że układ ten sprawia wrażenie mieszaniny homogenicznej. Nie jest jednak roztworem homogenicznym, ponieważ nie występuje tutaj wymieszanie na poziomie pojedynczych indywiduów chemicznych (czyli atomów, jonów, cząsteczek). W roztworze koloidalnym substancje rozpuszczone nazywane są fazą zdyspergowaną, a rozpuszczalnik ośrodkiem rozpraszającym.

bg‑cyan

Charakterystyka roztworów koloidalnych

Roztwory koloidalne charakteryzują się:

  • ruchami Browna (ciągły, chaotyczny ruch drobin danej fazy rozproszonej w roztworze);

R1ZLnikwlOxKB
Przesunięcie cząstki koloidalnej w ruchu Browna; 1, 34 – kolejne położenia cząstki
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  • brakiem możliwości przenikania przez błony półprzepuszczalne;

  • wykazywaniem efektu Tyndallaefekt Tyndallaefektu Tyndalla;

  • możliwością naładowania elektrycznie (zdyspergowane cząstki noszą ładunki).

Elektryczne własności roztworów koloidalnych wykorzystuje się do osadzania naładowanych cząstek pyłów w celu oczyszczenia powietrza.

bg‑cyan

Metody otrzymywania układów koloidalnych

Układy koloidalne można otrzymać na drodze dwóch metod:

  • kondensacyjnej, która wykorzystuje do tego celu reakcje chemiczne oraz procesy chemiczne (np. alkoholowy roztwór siarki w wodzie lub powstające podczas kondensacji cząsteczek wody chmury);

  • dyspersyjnej, która polega na zastosowaniu odpowiedniego rozdrobnienia cząstek (np. odpowiednio rozdrobnione cząsteczki pigmentu w farbie).

bg‑cyan

Typy układów koloidalnych

Do najważniejszych typów układów koloidalnych należą:

Emulsja jest to układ koloidalny, który składa się z dwóch niemieszających się cieczy. Jedna z nich stanowi fazę zdyspergowaną (jest rozproszona do postaci cząstek o rozmiarach koloidalnych), druga natomiast stanowi ośrodek rozpraszający. Przykładem takiej emulsji jest dokładnie wymieszany rozpuszczalnik organiczny z wodą (np. benzen z wodą lub heksan z wodą). Emulsja nie jest trwała i po odpowiednim czasie następuje rozdzielenie się faz na skutek łączenia się ze sobą zdyspergowanych cząsteczek (zjawisko to nosi nazwę koalescencji). Przykład emulsji, w której ciecz organiczna jest rozproszona w wodzie, nosi nazwę emulsji typu olej w wodzie – O/W (np. mleko).

Inny typ emulsji, w którym woda jest zdyspergowana w oleju, zapisujemy skrótowo jako W/O (np. margaryna).

Rc1Ak8KyAk4sk1
Przykład emulsji typu woda-olej i olej-woda
Źródło: Adam Rędzikowski, dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/, licencja: CC BY-SA 3.0.

Bardzo ważną kwestią w procesie tworzenia emulsji jest różnica napięć powierzchniowych cieczynapięcie powierzchniowe cieczynapięć powierzchniowych cieczy – im jest ona mniejsza, tym łatwiej tworzy się emulsja.

1
Ważne!

Sposobem na utrwalenie emulsji i zmniejszenie napięcia międzyfazowego cieczy jest dodatek w postaci emulgatorów. Emulgatory (surfaktanty), dzięki swojej specyficznej amfifilowejamfifilowośćamfifilowej budowie, tworzą monowarstwę molekularną na powierzchni zdyspergowanych cząsteczek, przez co uniemożliwiają łączenie się zdyspergowanych cząstek w większe agregaty. W taki sposób stabilizują emulsję.

RF9X32PneCG70
Dodanie emulgatora do dwóch niemieszających się cieczy umożliwia ich wzajemne mieszanie się i powstanie emulsji, w której podział faz nie jest już widoczny.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑cyan

Emulgatory

Typowymi emulgatorami są związki:

  • syntetyczne:

    • estry alkoholi wielowęglowodorowych;

    • produkty sulfonowania związków alifatycznych;

  • naturalne, tj. lanolina, dekstryna i lecytyna.

bg‑cyan

Zastosowania emulsji

R1116e9Jb9rKu1
Mapa myśli. Lista elementów: Nazwa kategorii: Zastosowanie emulsjiElementy należące do kategorii Zastosowanie emulsjiNazwa kategorii: Przemysł spożywczyElementy należące do kategorii Przemysł spożywczyNazwa kategorii: Produkcja majonezuKoniec elementów należących do kategorii Przemysł spożywczyNazwa kategorii: Przemysł chemicznyElementy należące do kategorii Przemysł chemicznyNazwa kategorii: Produkcja kauczuków syntetycznychKoniec elementów należących do kategorii Przemysł chemicznyNazwa kategorii: Przemysł kosmetycznyElementy należące do kategorii Przemysł kosmetycznyNazwa kategorii: Produkcja kremów, balsamówKoniec elementów należących do kategorii Przemysł kosmetycznyNazwa kategorii: Przemysł farmaceutycznyElementy należące do kategorii Przemysł farmaceutycznyNazwa kategorii: Produkcja maściKoniec elementów należących do kategorii Przemysł farmaceutycznyNazwa kategorii: Przemysł malarskiElementy należące do kategorii Przemysł malarskiNazwa kategorii: Produkcja farbKoniec elementów należących do kategorii Przemysł malarskiKoniec elementów należących do kategorii Zastosowanie emulsji
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Działając prądem wysokiego napięcia, można zniszczyć emulsję. Wówczas wydzielają się z niej odrębne fazy cieczy.

1
Ciekawostka
RcBoTFJKDMwxV
Budowa anionu RCOO-
Źródło: GroMar Sp. z o.o. oprac. na podst. Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010., licencja: CC BY-SA 3.0.

Związki powierzchniowo czynne – surfaktanty – są zbudowane z części hydrofilowejhydrofilowośćhydrofilowej, tzw. „głowy”, i części hydrofobowejhydrofobowośćhydrofobowej, tzw. „ogona”. Ze względu na swoją amififilową budowę, mają zdolność do modyfikowania napięcia powierzchniowego na granicy faz układu cieczy, zmieniając tym samym jej energię swobodnąenergia swobodnaenergię swobodną. Ich polarna część charakteryzuje się powinowactwem do cieczy polarnych, dzięki czemu surfaktanty ulegają rozpuszczaniu w wodzie i innych cieczach polarnych. Natomiast niepolarna część wykazuje powinowactwo do cieczy niepolarnych. Mają zdolność do tworzenia micelimicelamiceli, dzięki czemu pełnią funkcje detergentów i usuwają brud. Typowymi przykładami surfaktantów są mydła potasowe lub sodowe, laurylosiarczan sodu (SDS) oraz płyny do płukania tkanin.

R1TPnJ9iny1hF
Budowa micel dla emulsji typu O/W i W/O
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Piany to układy koloidalne, które powstają na skutek dyspersjidyspersjadyspersji gazu w fazie ciekłej lub stałej. Fazę zdyspergowaną stanowi w nich gaz, natomiast ośrodkiem rozpraszającym może być ciecz lub ciało stałe. Ich trwałość uzależniona jest od lepkościlepkośćlepkości ośrodka rozpraszającego – im większa lepkość, tym trwalsze są piany. Ze względu na kształty fazy rozproszonej wyróżnia się:

  • piany kulkowe, w których pęcherzyki gazu nie oddziałują na siebie;

  • piany wielościenne (poliedryczne), gdzie pęcherzyki gazu oddzielone są od siebie związkami powierzchniowo czynnymi.

Przykładem piany, powstałej na skutek dyspersji gazu w ciele stałym, jest szkło piankowe. Jest to materiał stosowany w budownictwie do izolacji termicznych oraz akustycznych, otrzymywany w wyniku dodania do roztopionego szkła domieszek pianotwórczych. Naturalnym odpowiednikiem szkła piankowego jest pumeks, powstały na skutek szybkiego zastygania lawy wulkanicznej wraz z pęcherzykami gazu. Podobnie jak emulsje, piany również mają wiele ciekawych zastosowań. Wykorzystywane są m.in. w pożarnictwie (w gaśnicach pianowych), w przemyśle spożywczym (bita śmietana), w metalurgii (wzbogacanie rud metodą flotacji). Piany mogą ulec zniszczeniu na skutek wysokiego ciśnienia lub promieniowania.

Aerozole to układy koloidalne, w których fazą zdyspergowaną jest ciało stałe lub ciecz, a ośrodek rozpraszający stanowi faza gazowa. Do typowych aerozoli zaliczamy dymy, które powstają w wyniku spalania, oraz mgły, powstałe na skutek rozproszenia cieczy w powietrzu. Aerozole, tj. pyły i dymy przemysłowe, stanowią przykłady szkodliwych i toksycznych układów koloidalnych. Istnieją jednak sposoby wykorzystania ich właściwości z korzyścią dla społeczeństwa, m.in. w inhalatorach lub w kserokopiarkach.

1
Ciekawostka
RhZ8Pzcic6ZTK
Wycieki ropy stanowią poważne zagrożenie dla wielu gatunków zwierząt, zwłaszcza dla ptactwa wodnego, powodując sklejanie ich piór i uniemożliwienie im lotu.
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/, domena publiczna.

Związki powierzchniowo czynne znajdują zastosowania w wielu dziedzinach. Bardzo ważnym sposobem wykorzystania ich specyficznych właściwości było zastosowanie 2-butoksyetanolu (Corexit 9527) w trakcie największego wycieku ropy naftowej (20 kwietnia 2010 r.) w Zatoce Meksykańskiej. Związek ten, z powodu emulgowania wielkiej plamy oleju, przekształcił ją na małe krople, czyniąc ropę bardziej podatną na działanie bakterii, pozwalając tym samym na zmniejszenie niekorzystnego wpływu ropy na środowisko.

Z roztworami koloidalnymi związane jest zjawisko Tyndallaefekt TyndallaTyndalla. Polega na rozpraszaniu światła przez koloid z wytworzeniem charakterystycznej smugi świetlnej, powstałe na skutek uginania się promieni światła na cząstkach rozproszonych w roztworze.

R1G8TuaO3ey9A1
Jeżeli przez roztwór koloidalny przepuści się wiązkę światła, to wskutek uginania się promieni na cząstkach fazy rozproszonej, światło staje się widoczne w postaci tzw. stożka Tyndalla. Intensywność tego zjawiska jest tym większa, im większa jest różnica między współczynnikiem załamania fazy rozproszonej i ośrodka dyspersyjnego. Zależy również od długości rozpraszanej fali – silniej rozpraszane są krótsze.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka
R52UlBPnfjL50
Zjawisko Tyndalla można zaobserwować w lesie.
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/, domena publiczna.

Zjawisko efektu Tyndalla zostało odkryte w 1859 roku przez Johna Tyndalla, który był przyrodnikiem, badaczem i odkrywcą zjawisk fizycznych. Dzięki jego wynalezisku można oceniać stężenia roztworów koloidalnych przy użyciu nefelometru. Metoda analizy instrumentalnej, zwana nefelometrią, analizuje pomiary intensywności światła rozproszonego i umożliwia oznaczenie stężenia substancji rozpraszającej światło. Zjawisko Tyndalla może być również obserwowane w mieszaninach gazowych koloidów, jak np. w lesie, kiedy to światło ulega załamaniu na cząstkach pary wodnej i pyłków.

Słownik

roztwór
roztwór

oznacza jednorodną mieszaninę dwóch lub więcej substancji; najczęściej jeden ze składników tej mieszaniny występuje w większej ilości i wówczas nazywany jest rozpuszczalnikiem, a więc substancją służącą do rozpuszczenia innych składników (substancji rozpuszczonych)

roztwór koloidalny
roztwór koloidalny

roztwór niejednorodnymieszanina niejednorodnaniejednorodny, złożony z przynajmniej dwóch substancji, z których jedna z nich jest rozproszona w drugiej; cząsteczki rozproszone mają rozmiary 1-300 nm

efekt Tyndalla
efekt Tyndalla

zjawisko fizyczne, które polegaja na rozproszeniu światła, przechodzącego przez roztwór koloidalny z wytworzeniem smugi światła

piany
piany

układy koloidalne, które powstają na skutek dyspersji gazu w fazie ciekłej lub stałej, np. szkło piankowe, pumeks

aerozole
aerozole

(gr. aer „powietrze”, łac. solutio „roztwór”) układy koloidalne, w których fazą zdyspergowaną jest ciało stałe lub ciecz, a ośrodek rozpraszający stanowi faza gazowa, np. dym lub mgła

emulsja
emulsja

układ koloidalny, który składa się z dwóch niemieszających się cieczy, np. mieszaniny wody i benzenu

mieszanina niejednorodna
mieszanina niejednorodna

inaczej mieszanina heterogeniczna, w której poszczególne składniki, mimo wymieszania, można odróżnić w skali mikroskopowej

dwufazowy
dwufazowy

składający się z dwóch faz

stopień dyspersji
stopień dyspersji

wielkość charakteryzująca układy dyspersyjne, związana z wielkością cząstek fazy rozproszonej; stopień jest tym większy, im mniejsze cząsteczki fazy rozproszonej

dyspersja
dyspersja

stan rozproszenia substancji w roztworze koloidalnym

napięcie powierzchniowe cieczy
napięcie powierzchniowe cieczy

zjawisko fizyczne, które występuje na styku powierzchni cieczy z ciałem stałym, gazem lub inną cieczą; przejawia się tym, że sprawia wrażenie napiętej błony

amfifilowość
amfifilowość

zjawisko, które polega na niepełnej rozpuszczalności związków w rozpuszczalnikach: hydrofilowym i hydrofobowym

energia swobodna
energia swobodna

potencjał termodynamiczny w procesach, w których nie obserwuje się zmiany temperatury i objętości

micela
micela

(łac. mica „okruszyna”) zorientowany na kształt kuli zespół cząsteczek związku powierzchniowo czynnego (surfaktantu) w roztworze

lepkość
lepkość

właściwość płynów (cieczy, gazów), polegająca na występowaniu naprężeń stycznych, które zależą od prędkości odkształcenia elementów płynu

hydrofilowość
hydrofilowość

właściwość substancji, polegająca na zdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą bądź grupami polarnymi innych związków; cecha makroskopowa materiałów, obrazująca ich zdolność do zwilżania wodą

hydrofobowość
hydrofobowość

właściwość substancji, która polega na niezdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą bądź grupami polarnymi innych cząsteczek; cecha makroskopowa materiałów obrazująca ich brak zdolności do zwilżania przez wodę

Bibliografia

Encyklopedia PWN

Hejwowska S., Marcinkowski R., Chemia ogólna i nieorganiczna, Gdynia 2005.