R1AsWMvByUFFk
Na zdjęciu znajduje się przezroczysta miska szklana, która jest wypełniona olejem. Nad nią znajduje się butelka i leje się z niej strumień żółtej cieczy. Obok miski leżą oliwki, a z drugiej strony wyciskarka do czosnku i spiralna trzepaczka.

Trawienie tłuszczów i kwasów nukleinowych w przewodzie pokarmowym człowieka

Trawienie tłuszczów i kwasów nukleinowych zachodzi w jelicie cienkim przy udziale enzymów. Tłuszcze w postaci zemulgowanej trawione są także w żołądku i jamie ustnej.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Tłuszcze przyjmowane wraz z pokarmem zapewniają człowiekowi aż połowę energii potrzebnej do życia. Związki te pełnią też szereg innych ważnych funkcji: są m.in. niezbędne w procesie przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (czyli A, D, E i K) oraz biorą udział w syntezie hormonów steroidowych kory nadnerczy i hormonów płciowych. Ponieważ tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, ich trawienie jest możliwe dopiero po uprzednim zemulgowaniu przez wydzielinę wątroby – żółć.

Natomiast kwasy nukleinowe, czyli kwas deoksyrybonukleinowy (DNA) i rybonukleinowy (RNA), trawione są w jelicie cienkim w wyniku działania enzymów nukleaz. Związki te obecne są w surowym i nisko przetworzonym pokarmie, m.in. w warzywach, rybach oraz mięsie. Wartość odżywcza kwasów nukleinowych była długo pomijana, jednak dowiedziono, że pełnią one ważne funkcje budulcowe i energetyczne oraz mają wpływ na poprawne działanie układu pokarmowego i odpornościowego. Ponadto dzięki zawartości nukleotydu guanozyno‑5′-monofosforanu wzmacniają odczuwanie w pożywieniu smaku umami.

Twoje cele
  • Omówisz przebieg trawienia tłuszczów i kwasów nukleinowych.

  • Opiszesz przebieg emulgacji tłuszczów.

  • Określisz rodzaje i sposób działania nukleaz.