Trawienie tłuszczów i kwasów nukleinowych w przewodzie pokarmowym człowieka
Tłuszcze przyjmowane wraz z pokarmem zapewniają człowiekowi aż połowę energii potrzebnej do życia. Związki te pełnią też szereg innych ważnych funkcji: są m.in. niezbędne w procesie przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (czyli A, D, E i K) oraz biorą udział w syntezie hormonów steroidowych kory nadnerczy i hormonów płciowych. Ponieważ tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, ich trawienie jest możliwe dopiero po uprzednim zemulgowaniu przez wydzielinę wątroby – żółć.
Natomiast kwasy nukleinowe, czyli kwas deoksyrybonukleinowy (DNA) i rybonukleinowy (RNA), trawione są w jelicie cienkim w wyniku działania enzymów nukleaz. Związki te obecne są w surowym i nisko przetworzonym pokarmie, m.in. w warzywach, rybach oraz mięsie. Wartość odżywcza kwasów nukleinowych była długo pomijana, jednak dowiedziono, że pełnią one ważne funkcje budulcowe i energetyczne oraz mają wpływ na poprawne działanie układu pokarmowego i odpornościowego. Ponadto dzięki zawartości nukleotydu guanozyno‑5′-monofosforanu wzmacniają odczuwanie w pożywieniu smaku umami.
Omówisz przebieg trawienia tłuszczów i kwasów nukleinowych.
Opiszesz przebieg emulgacji tłuszczów.
Określisz rodzaje i sposób działania nukleaz.