Przeczytaj
Trawienie tłuszczów
Tłuszcze, inaczej lipidy (z gr. lipos – tłuszcz), występują w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Mają różną budowę: dzielą się na proste (triacylogliceroletriacyloglicerole i woski, w których skład wchodzą węgiel, wodór i tlen) oraz złożone (fosfolipidy i glikolipidy, w których skład oprócz wymienionych pierwiastków wchodzą: fosfor, czasem azot lub siarka). Wspólną cechą wszystkich tłuszczów jest to, że są nierozpuszczalne w wodzie. Z tego powodu ich trawienie wymaga emulgacji, a następnie enzymatycznego rozkładu do alkoholu i kwasów tłuszczowych.
Enzymy trawiące tłuszcze to lipazy, będące (tak jak większość enzymów) białkami. Proces enzymatycznego rozkładu tłuszczów rozpoczyna się w jamie ustnej pod wpływem lipazy językowej (ślinowej). Enzym ten działa na tłuszcze występujące w pokarmie w postaci naturalnej emulsji. Właściwe trawienie tłuszczów odbywa się w dwunastnicy – odcinku jelita cienkiego. Tu wydzielana jest żółć, która emulguje tłuszcze. Substancja ta powstaje w wątrobie i jest magazynowana w pęcherzyku żółciowym.
Enzymy trawiące tłuszcze
Emulgacja tłuszczów

Trawienie tłuszczów w dwunastnicy
Proces rozkładu zemulgowanych tłuszczów w dwunastnicy postępuje etapami, przedstawionymi poniżej.

Ani lipazy, ani żadne inne enzymy występujące w organizmie człowieka nie katalizują hydrolizy wosków, będących przede wszystkim estrami wyższych kwasów tłuszczowych. Mimo ich prostej budowy i wysokiej wartości energetycznej woski nie mogą być więc wykorzystywane jako materiał odżywczy.

Trawienie kwasów nukleinowych
Kwasy nukleinowe, czyli DNA (kwas deoksyrybonukleinowy) oraz RNA (kwas rybonukleinowy), to związki organiczne zbudowane z nukleotydów. Nukleotyd składający się z reszty kwasu fosforowego(V), cukru deoksyrybozy oraz jednej z zasad azotowych (adeniny, guaniny, tyminy lub cytozyny) jest elementem budulcowym DNA. Z kolei nukleotyd zbudowany z reszty kwasu fosforowego(V), cukru rybozy i jednej zasady azotowej (adeniny, guaniny, cytozyny lub uracylu) stanowi podstawową jednostkę budowy RNA. Zarówno nukleotydy DNA, jak i RNA łączą się ze sobą wiązaniem 3′,5′-fosfodiestrowym, powstającym między resztą kwasu fosforowego(V) jednego nukleotydu a cukrem następnego nukleotydu. W ten sposób tworzą się długie łańcuchy polinukleotydowe. Cząsteczka DNA zbudowana jest z dwóch łańcuchów polinukleotydowych łączących się wiązaniami wodorowymi, powstającymi między zasadami azotowymi nukleotydów zgodnie z regułą komplementarności. Cząsteczka RNA ma postać jednego łańcucha polinukleotydowego.
Trawienie kwasów nukleinowych odbywa się w dwunastnicy w wyniku działania nukleaznukleaz, które katalizują ich rozkład do nukleotydów. Nukleazy są wydzielane przez trzustkę i jelito cienkie. Ze względu na miejsce ich działania wyróżnia się endonukleazyendonukleazy i egzonukleazyegzonukleazy.
Zawarte w soku trzustkowym nukleazy trzustkowe w dwunastnicy rozkładają DNA i RNA do oligonukleotydówoligonukleotydów, trinukleotydów, dinukleotydów i nukleotydów. W jelicie cienkim w obecności nukleaz zachodzi dalszy rozpad produktów trawienia DNA i RNA – do pojedynczych nukleotydów. Nukleazy katalizują hydrolizę wiązań fosfodiestrowych łączących nukleotydy. W dalszej kolejności następuje odłączenie grup fosforanowych poszczególnych nukleotydów przez nukleotydazynukleotydazy. W wyniku tego procesu powstają poszczególne nukleozydynukleozydy. Na ostatnim etapie wiązania chemiczne nukleozydów ulegają rozkładowi przez nukleozydazynukleozydazy. W efekcie trawienia kwasów nukleinowych otrzymywane są zasady azotowe, cukry i fosforany.
Dalszy rozpad nukleozydów prowadzi do otrzymania zasad purynowych lub pirymidynowych. Zasady purynowe są metabolizowane i przekształcane do kwasu moczowego, natomiast pirymidynowe – do beta‑aminokwasów. Proces ten zachodzi głównie w komórkach wątroby.
W poniższej tabeli podsumowano przebieg trawienia tłuszczów i kwasów nukleinowych w przewodzie pokarmowym.
Miejsce trawienia | Enzym | Optymalne pH | Substrat | Produkt |
|---|---|---|---|---|
Jama ustna i żołądek | lipaza językowa (ślinowa) | 3,5–6,0 | tłuszcz mleczny zawarty w mleku, śmietanie; | monoglicerydy, |
Jama ustna i żołądek | lipaza żołądkowa | 2,0 | tłuszcz mleczny zawarty w mleku, śmietanie; | monoglicerydy, |
Dwunastnica | lipaza trzustkowa | 8,0 | zemulgowane tłuszcze | monoglicerydy, |
Dwunastnica | nukleazy trzustkowe | 8,0 | kwasy nukleinowe | oligonukleotydy, |
Jelito cienkie (czcze) | lipaza jelitowa | 8,0 | zemulgowane tłuszcze, | glicerol, |
Jelito cienkie (czcze) | nukleazy | 8,0 | oligonukleotydy, | nukleotydy |
Jelito cienkie (czcze) | nukleotydazy | 8,0 | nukleotydy | nukleozydy, |
Jelito cienkie (czcze) | nukleozydazy | 8,0 | nukleozydy | zasady azotowe, |
Słownik
enzymy z klasy hydrolaz, katalizujące odłączenie nukleotydów od końców łańcuchów kwasów nukleinowych: DNA (egzodeoksyrybonukleazy) lub RNA (egzorybonukleazy); niektóre mogą działać na oba te kwasy; rozkładają kwasy nukleinowe o strukturze jedno- lub dwuniciowej, niezależnie od sekwencji zasad purynowych i pirymidynowych w ich łańcuchach
rozbijanie cząsteczek tłuszczu na mniejsze cząstki, w wyniku czego tworzy się emulsja
enzymy z klasy hydrolaz katalizujące rozkład wiązań estrowych w środku łańcucha kwasu nukleinowego z wytworzeniem oligonukleotydów; działają na RNA (endorybonukleazy) lub DNA (endodeoksyrybonukleazy) o strukturze jedno- bądź dwuniciowej
(gr. hýdōr – woda, lýsis – rozłożenie) rozkład związków chemicznych pod wpływem wody; reakcje hydrolizy w organizmach żywych zachodzą z udziałem enzymów (hydrolaz)
tworzą się w wątrobie z cholesterolu; odpowiadają za wchłanianie lipidów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K); gromadzą się jako składnik żółci w pęcherzyku żółciowym; po spożyciu pokarmu dochodzi do obkurczania się pęcherzyka żółciowego i opróżnienia jego zawartości do przewodu pokarmowego, co w efekcie powoduje przedostanie się kwasów żółciowych do dwunastnicy
enzym trawienny wytwarzany przez trzustkę; bierze udział w procesie trawienia tłuszczów pokarmowych – rozkłada trójglicerydy do kwasów tłuszczowych i glicerolu; odgrywa też ważną rolę w utrzymywaniu przepuszczalności błony komórkowej; dzięki odpowiedniej przepuszczalności błony komórki łatwo wchłaniają składniki pokarmowe, a także usuwają zbędne produkty przemiany materii
występujące w organizmie człowieka różnorodne enzymy z klasy hydrolaz, które katalizują hydrolizę wiązania fosfodiestrowego; wiązanie to łączy poszczególne nukleotydy w nici polinukleotydowej RNA lub DNA; nukleazy dzielą się na egzonukleazy i endonukleazy
enzymy z klasy hydrolaz; odszczepiają resztę kwasu fosforowego od nukleotydów, w wyniku czego powstają nukleozydy; nukleotydazy występują powszechnie w komórkach organizmów, biorąc udział w degradacji kwasów nukleinowych i koenzymów nukleotydowych
glikozydy składające się z zasady purynowej lub zasady pirymidynowej połączonej przez atomy azotu (N‑9 puryny lub N‑1 pirymidyny) wiązaniem beta‑glikozydowym z atomem węgla C‑1 cukru (rybozy lub deoksyrybozy); nukleozydami są np. adenozyna (rybonukleozyd) oraz deoksycytydyna, złożona z cytozyny i deoksyrybozy (deoksyrybonukleozyd, deoksynukleozyd); z rybonukleozydów są zbudowane kwasy rybonukleinowe, a z deoksynukleozydów – kwasy deoksyrybonukleinowe; estry fosforanowe nukleozydów to nukleotydy
enzymy z klasy hydrolaz; odszczepiają m.in. zasady purynowe, pirymidynowe, amid kwasu nikotynowego od nukleozydów i nukleotydów
fragmenty kwasów nukleinowych, o długości zwykle od kilkunastu do kilkudziesięciu nukleotydów
organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych); estry glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych; wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych organizmu; magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej
płynna wydzielina komórek wątroby zawierająca kwasy żółciowe, wodę, jony i fosfolipidy; zagęszczana i magazynowana w pęcherzyku żółciowym; emulguje tłuszcze zawarte w pokarmie, rozdrabniając je na zawiesinę małych kuleczek