Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RxNMBhxGlWhsZ
Zdjęcie przedstawia fragment krzewu jaśminu. Jaśmin ma białe kwiaty o pięciu listkach i żółtych pręcikach. Kwiatki tworzą małe skupiska na końcu gałązki.

Mechanizm reakcji estryfikacji

Czy zastanawiasz się czasami, skąd pozyskiwane są substancje zapachowe do perfum lub jakim substancjom owoce i kwiaty zawdzięczają swój zapach? Są nimi estry niższych kwasów karboksylowych oraz niższych alkoholi pierwszorzędowych. Jednym z takich przykładów jest mrówczan benzylu, odpowiedzialny za zapach jaśminu.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Czy wiesz, dlaczego po wejściu do niektórych sklepów spożywczych czujesz piękny zapach świeżo upieczonego chleba, a w sklepie z artykułami do wyposażenia domu m.in. zapach słodkiej wanilii? Niektórzy twierdzą, że emisja odpowiednich zapachów w przedsiębiorstwach handlowych wpływa pozytywnie na wyniki sprzedaży. Czy wiesz, że taki „marketing zapachowy” możesz uzyskać dzięki estrom? Najczęściej stosuje się je do produkcji perfum, tworząc różnorodne zapachy. Na czym więc polega przebieg estryfikacji?

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz mechanizm estryfikacji.

  • Napiszesz równanie reakcji chemicznej zachodzącej pomiędzy wybranym alkoholem a kwasem karboksylowym.

  • Określisz, jakie związki chemiczne powinny wziąć udział w reakcji estryfikacji, aby otrzymać określony ester.