Wracasz do domu z rodzicami po dwutygodniowym wyjeździe wakacyjnym. Po otwarciu drzwi odczuwacie bardzo nieprzyjemny zapach potu. Rodzice próbują zapalić światło, ale okazuje się, że nie ma prądu. Korzystacie ze świecy (produkowana z kwasu karboksylowego – kwasu stearynowego), aby rozjaśnić ciemność w mieszkaniu. Szukacie źródła nieprzyjemnego zapachu i w końcu znajdujecie winowajcę. To kostka masła, którą zapomnieliście schować do lodówki, a ten charakterystyczny fetor to kwas masłowy. Oba wymienione kwasy należą do kwasów karboksylowych, z tym, że jeden z nich jest cieczą o nieprzyjemnym zapachu, a drugi ciałem stałym. Mimo tego, że należą do tej samej klasy związków, różnią się właściwościami fizycznymi. Badanie właściwości fizycznych i chemicznych pomaga zrozumieć naturę związku chemicznego oraz pozwala znaleźć im zastosowanie.
Porównasz właściwości fizyczne i chemiczne kwasów karboksylowych.
Na podstawie budowy cząsteczki kwasu karboksylowego, zaproponujesz jego właściwości chemiczne i fizyczne.
Zaproponujesz doświadczenia chemiczne, za pomocą których zbadasz właściwości chemiczne i fizyczne wybranych kwasów karboksylowych.