Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1OI8Ej3qD07r
Na zdjęciu widoczna jest gałązka z białymi porzeczkami.

Jak w wodzie zachowują się kwasy karboksylowe?

Kwasy karboksylowe można znaleźć w wielu owocach, czego przykładem może być występujący w porzeczkach kwas etanodiowy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Czy wiesz, że w produktach spożywczych znajdują się kwasy karboksylowe? W porzeczkach, rabarbarze, ziarnach kawy i kakao występuje kwas  szczawiowy (etanodiowy). Jabłka zawierają kwas propanodiowy (malonowy), natomiast kwas pentanowy (walerianowy) możemy odnaleźć w korzeniu kozłka lekarskiego. W skład masła i oleju kokosowego wchodzi kwas heksanowy (kapronowy). Co się stanie, jeśli wyizolujemy z tych produktów czyste kwasy karboksylowe i będziemy chcieli rozpuścić je w wodzie?

Twoje cele
  • Zbadasz, które kwasy karboksylowe rozpuszczają się w wodzie, a które są właściwie nierozpuszczalne.

  • Wyjaśnisz, jakie wiązania są odpowiedzialne za rozpuszczanie się kwasów karboksylowych w wodzie.

  • Napiszesz i uzgodnisz równania dysocjacji elektrolitycznej kwasów karboksylowych i nazwiesz powstające w tych reakcjach jony.

  • Zdecydujesz, jaki wpływ ma wprowadzenie dodatkowego podstawnika elektroujemnego na moc kwasu karboksylowego.

  • Przeanalizujesz teorię kwasów i zasad Brønsteda-Lowry’ego w odniesieniu do kwasów karboksylowych.

  • Obliczysz wartość stałej dysocjacji kwasowej i pH roztworu kwasu karboksylowego.