Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑pink

Przyczyna rozpuszczalności w wodzie, czyli wiązania wodorowe

Analizując budowę strukturalną kwasów karboksylowych, należałoby oczekiwać, że ich cząsteczki są polarne (ze względu na obecność hydrofilowejhydrofilowośćhydrofilowej grupy karboksylowej) i wykazują zdolność do tworzenia wiązań wodorowych między sobą lub z innymi cząsteczkami (np. wody). Idąc tym tropem, możemy przypuszczać, że kwasy karboksylowe dobrze rozpuszczają się w wodzie. Jednak badania przekonują, że jedynie kwasy karboksylowe, zawierające od jednego do czterech atomów węgla w cząsteczce (kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas propanowy, kwas butanowy), są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Na rysunku poniżej widzimy, jak atomy tlenu i wodoru z grupy karboksylowej tworzą wiązania wodorowe z atomami wodoru i tlenu, należącymi do cząsteczki wody.

R27hGGCusBFJx
Schemat tworzenia wiązań wodorowych (wiązania wodorowe zostały przedstawione za pomocą niebieskich kropek) – oddziaływania elektrostatycznego między atomem wodoru jednej cząsteczki, połączonej z elektroujemnym atomem, a atomem elektroujemnym, zawierającym wolne pary elektronowe drugiej cząsteczki.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Rozpuszczalność wyższych homologówwyższe homologiwyższych homologów maleje bardzo szybko wraz ze wzrostem długości łańcucha węglowego, ponieważ zmniejsza się udział hydrofilowej grupy karboksylowej w cząsteczce na rzecz hydrofobowejhydrofobowośćhydrofobowej reszty węglowodorowej. Kwas zawierający 12 atomów węgla w cząsteczce, kwas dodekanowy, potocznie zwany kwasem laurynowym, jest praktycznie nierozpuszczalny w wodzie.

RZ04w1AtV5NG91
Wraz ze wzrostem długości części hydrofobowej w cząsteczce zmniejsza się rozpuszczalność w wodzie.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Rozpuszczalność wybranych kwasów karboksylowych w wodzie. Miarą rozpuszczalności jest liczba gramów danej substancji, która rozpuszcza się w 100 g wody.

Nazwa

Rozpuszczalność
w wodzie

g100 g H2O

Kwas mrówkowy (metanowy)

Bez ograniczeń

Kwas octowy (etanowy)

Bez ograniczeń

Kwas propanowy (propionowy)

Bez ograniczeń

Kwas butanowy (masłowy)

Bez ograniczeń

Kwas pentanowy (walerianowy)

3,7

Kwas heksanowy

1

Kwas oktanowy

0,7

Kwas dekanowy

0,2

Kwas dodekanowy (laurynowy)

Nierozpuszczalny

Kwas heksadekanowy (palmitynowy)

Nierozpuszczalny

Kwas-cis-oktadec‑9‑enowy (kwas oleinowy)

Nierozpuszczalny

Kwas oktadekanowy (kwas stearynowy)

Nierozpuszczalny

kwas benzoesowy (kwas benzenokarboksylowy)

0,34

Indeks górny Źródło: R. T. Morrison, R. N. Boyd, W. Ankowiak i inni, Chemia organiczna tom 1, tłum, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1985, s. 668. Indeks górny koniec

bg‑pink

Dysocjacja elektrolityczna

Budowa elektronowa grupy karboksylowej znacząco wpływa na właściowości cząsteczek, w których występuje. Pomiędzy atomem węgla a atomem tlenu w grupie karbonylowej występuje wiązanie podwójne C=O, które jest spolaryzowane w kierunku atomu tlenu. Konsekwencją tego jest wzrost polaryzacji wiązania O-H, przez co ulega ono osłabieniu. Efekt ten potęguje wpływ chmury elektronowej atomu tlenu należącego do cząsteczki wody, która tworzy wiązania wodorowe z cząsteczką kwasu karboksylowego.

RcMuDyqrAAdkc
Dwa elektrony, tworzące wiązanie O-H, są silnie przesunięte w kierunku atomu tlenu.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W konsekwencji, w jednym momencie dochodzi do przemieszczenia dwóch elektronów tworzących wiązanie O-H na atomie tlenu. Powstaje anion karboksylanowyanion karboksylanowyanion karboksylanowy oraz nowe wiązanie kowalencyjne O-H. W wyniku czego z cząsteczki wody powstaje kation oksoniowy, H3O+ (kation hydroniowy, kation hydronowy).

RCTuUdAVYatM0
Wyjaśnienie omawianego procesu dysocjacji elektrolitycznej na przykładzie kwasu octowego (etanowego)
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W ten sposób zachodzi dysocjacja elektrolityczna (jonowa), czyli rozpad cząsteczki na jony pod wpływem wody.

R1JzHwmW7lZ9Q
Schematyczny zapis dysocjacji elektrolitycznej (jonowej) kwasu karboksylowego. W wyniku tej reakcji powstaje anion karboksylanowy i kation oksoniowy.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wzrost stężenia kationów oksoniowych w roztworach kwasów karboksylowych odpowiada za ich odczyn kwasowy (pH<7). Im mniejsza rozpuszczalność, tym w mniejszym stopniu zachodzi dysocjacja elektrolityczna. Oznacza to, że każdy kolejny kwas karboksylowy w szeregu homologicznym jest słabszy od poprzedniego.

RwqICLOe5zBOn
Papierek uniwersalny barwi się na czerwono w roztworze o odczynie kwasowym. Na zdjęciu przyrównywanie barwy papierka wskaźnikowego do barwy zamieszczonej na opakowaniu (odpowiadającej skal pH). Barwy oranżu metylowego w roztworach, od lewej: o pH<7, pH=7, pH>7. Na zdjęciu trzy probówki z roztworami: od lewej różowym, pomarańczowym i żółtym. Barwa roztworu o pH>8,2 z fenoloftaleiną. Na zdjęciu kolba stożkowa z fioletowym płynem w środku.
Źródło: dostępny w internecie: www.pl.wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 2.5.
bg‑pink

Stała dysocjacji kwasowej

Rozpuszczalny w wodzie kwas karboksylowy ulega dysocjacji elektrolitycznej, podczas której powstaje anion karboksylanowy, RCOO- oraz kation oksoniowy (hydroniowy), H3O+:

R4M2PnE51Dqgt
Schemat dysocjacji elektrolitycznej kwasu karboksylowego
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W roztworze wodnym istnieje zatem równowaga pomiędzy cząsteczkami kwasu karboksylowego a anionami karboksylanowymi i kationami oksoniowymi (hydroniowymi), których stężenia są tak powiązane, jak w przypadku dowolnej równowagi, zależnością:

Ka =[RCOO-][H3O+]RCOOH

Gdzie:

  • Ka – stała dysocjacji kwasowej;

  • [RCOO-] – stężenie anionu karboksylanowego;

  • [H3O+] – stężenie kationu oksoniowego;

  • [RCOOH] – stężenie niezdysocjowanego kwasu karboksylowego.

Stężenie rozpuszczalnika, w tym przypadku wody, zasadniczo pozostaje stałe i dlatego wartość tę pomijamy.

bg‑pink

Kwasy wielokarboksylowe

Kwasy wielokarboksylowe są lepiej rozpuszczalne w wodzie niż kwasy monokarboksylowemonokarboksylowe kwasykwasy monokarboksylowe zawierające tyle samo atomów węgla w cząsteczce. Efekt ten jest spowodowany przez wzrost ilości hydrofilowych grup karboksylowych, które odpowiadają między innymi za tworzenie wiązań wodorowych z cząsteczkami wody. Wzrost liczby grup karboksylowych sprzyja również wzrostowi mocy kwasu. Przykładem kwasu dikarboksylowego jest kwas szczawiowy (etanodiowy), który, tak jak inne kwasy wielokarboksylowe, ulega dysocjacji etapowej:

RImOy2s3QMt7C
W pierwszym etapie dysocjacji powstaje anion wodoroszczawianowy, a w drugim anion szczawianowy.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Kwas szczawiowy (etanodiowy) jest jednym z najsilniejszych kwasów karboksylowych. Charakteryzuje się stałą dysocjacji pierwszego etapu: Ka,1=5,4·10-2 oraz stałą dysocjacji drugiego etapu: Ka,2=5,2·10-5.

bg‑pink

Moc kwasu

Każdy kwas karboksylowy charakteryzuje się swoją stałą dysocjacji kwasowej, która jest miarą jego mocy. Wyraża się ona stosunkiem stężenia substancji zdysocjowanej do niezdysocjowanej, dlatego im ma wyższą wartość, tym lepiej zachodzi dysocjacja, a więc kwas jest mocniejszy.

Na podstawie wartości Ka możemy dokładnie porównywać moc różnych kwasów.

1

Równanie dysocjacji elektrolitycznej

HCOOH + H2O HCOO-+H3O+

CH3COOH + H2O  CH3COO-+H3O+

C6H5COOH + H2O C6H5COO-+H3O+

Stała dysocjacji, KIndeks dolny a

1,8·10-4

1,8·10-5

6,5·10-5

Nazwa anionu
karboksylanowego

mrówczanowy (metanianowy)

octanowy (etanianowy)

benzoesanowy (benzenokarboksylanowy)

Indeks górny Źródło: J. McMurry, H. Koroniak i inni, Chemia organiczna, Warszawa 2018, t. 4, s. 924. Indeks górny koniec

Ciekawostka

Wartość Ka=1,8·10-5 dla kwasu octowego w praktyce oznacza, że w roztworze o stężeniu 0,1 moldm3 jedynie około 0,1% cząsteczek jest zdysocjowanych.

Jak wynika z tabeli, dwie wartości stałych dysocjacji kwasów karboksylowych są niskie, co oznacza, że kwasy te są słabymi elektrolitami. Najmocniejszy w szeregu homologicznym monokarboksylowych kwasów alifatycznychalifatyczne kwasy (acykliczne, łańcuchowe)kwasów alifatycznych jest kwas mrówkowy (metanowy). Wraz ze wzrostem długości łańcucha węglowego moc kwasów karboksylowych maleje.

bg‑pink

Wpływ silnie elektroujemnych podstawników na moc kwasu

Jeżeli w cząsteczce kwasu karboksylowego znajduje się silnie elektroujemnysilnie elektroujemnysilnie elektroujemny podstawnik,podstawnikpodstawnik, następuje znaczne zwiększenie mocy kwasu w stosunku do kwasu niepodstawionego. Przyczyną tego jest przemieszczenie się elektronów w kierunku podstawnika, co powoduje wzrost polaryzacji wiązania O-H, czyniąc je bardziej podatnym na rozpad na jony pod wpływem wody.

RS4SFMiYEsOMs1
Kwas jest mocniejszy, jeśli posiada w swojej cząsteczce bardziej elektroujemny podstawnik, a także jeżeli znajduje się blisko grupy karboksylowej. Im więcej podstawników elektroujemnych znajduje się cząsteczce, tym stała dysocjacji kwasowej jest wyższa.
Źródło: GroMar Sp. z o. o. na podstawie Kamil Kaznowski, Chemia Vademecum maturalne, OE, Warszawa 2016, s. 204., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

hydrofilowość
hydrofilowość

(wodolubność) skłonność cząsteczek chemicznych do łączenia się z wodą

wyższe homologi
wyższe homologi

związki należące do tego samego szeregu homologicznego, które posiadają dłuższy łańcuch węglowy od poprzedników

hydrofobowość
hydrofobowość

(gr. hydro „woda”, phobos „strach”) skłonność cząsteczek chemicznych do odpychania od siebie cząsteczek wody

anion karboksylanowy
anion karboksylanowy

anion powstały z kwasu karboksylowego po dysocjacji elektrolitycznej

monokarboksylowe kwasy
monokarboksylowe kwasy

kwasy karboksylowe zawierające jedną grupę karboksylową w strukturze

alifatyczne kwasy (acykliczne, łańcuchowe)
alifatyczne kwasy (acykliczne, łańcuchowe)

kwasy nasycone lub nienasycone, w których atomy węgla tworzą łańcuchy proste lub rozgałęzione, ale nie tworzą struktur zamkniętych (cyklicznych)

silnie elektroujemny
silnie elektroujemny

posiadający wysoką wartość elektroujemności

podstawnik
podstawnik

atom lub ich grupa w miejscu atomu wodoru, zwykle przy atomie węgla

Bibliografia

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna tom 1, Warszawa 1985.

McMurry J., Chemia organiczna tom 4, Warszawa 2018.

Kaznowski K., Chemia Vademecum maturalne, Warszawa 2016.

Litwin M., Styka‑Wlazło S., Szymońska J., To jest chemia 2, Warszawa 2016.

Jelińska‑Kazimierczuk M., Megiel E., Teraz matura Vademecum, Warszawa 2015.

Mieszkowicz J., Męcik M., Wróblewska M., Matras K., Chemia, Rzeszów 2019, t. 3.