Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1WU2OZx82hRB
Zdjęcie przedstawia łąkę z kwiatami. Na dwóch kwiatkach siedzą naprzeciwko siebie dwa motyle tego samego gatunku.

Gdzie występują hydroksykwasy?

Hydroksykwasy występują w wielu roślinach, a także w większości organizmów żywych.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Kwasy owocowe były stosowane już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Zapewne znane Ci są ze słyszenia kąpiele Kleopatry w kozim mleku? Wiesz, że już wtedy kobiety nacierały twarz i dłonie sokiem z owoców cytrusowych? Pewnie zastanawiasz się teraz, jaki ma to związek z hydroksykwasami. Otóż skuteczność wymienionych zabiegów wynika z obecności hydroksykwasów. Jak myślisz, gdzie jeszcze występują? Czy wiesz, że po intensywnym wysiłku w mięśniach wytwarza się kwas mlekowy? Czy wiesz, że na smak miodu również wpływają występujące w nim hydroksykwasy? W dzisiejszej lekcji poszerzymy Twoje horyzonty w tym zakresie.

Twoje cele
  • Opiszesz występowanie hydroksykwasów w przyrodzie.

  • Wyjaśnisz, na czym polega fermentacja mlekowa.

  • Wyjaśnisz, dlaczego hydroksykwasy pełnią istotną rolę w organizmach żywych.

  • Na podstawie nazwy systematycznej oraz wzoru grupowego lub strukturalnego zadecydujesz, czy dany hydroksykwas należy do grupy kwasów owocowych.