Kwasy owocowe były stosowane już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Zapewne znane Ci są ze słyszenia kąpiele Kleopatry w kozim mleku? Wiesz, że już wtedy kobiety nacierały twarz i dłonie sokiem z owoców cytrusowych? Pewnie zastanawiasz się teraz, jaki ma to związek z hydroksykwasami. Otóż skuteczność wymienionych zabiegów wynika z obecności hydroksykwasów. Jak myślisz, gdzie jeszcze występują? Czy wiesz, że po intensywnym wysiłku w mięśniach wytwarza się kwas mlekowy? Czy wiesz, że na smak miodu również wpływają występujące w nim hydroksykwasy? W dzisiejszej lekcji poszerzymy Twoje horyzonty w tym zakresie.
Opiszesz występowanie hydroksykwasów w przyrodzie.
Wyjaśnisz, na czym polega fermentacja mlekowa.
Wyjaśnisz, dlaczego hydroksykwasy pełnią istotną rolę w organizmach żywych.
Na podstawie nazwy systematycznej oraz wzoru grupowego lub strukturalnego zadecydujesz, czy dany hydroksykwas należy do grupy kwasów owocowych.