Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RnsUXCLLARMeE
Zdjęcie przedstawia przekrojony owoc kiwi. Miąższ kiwi jest soczysty, zielono żółty, galaretowaty i w centralnej części zawiera liczne, czarne nasiona. Skórka okrywająca owoc jest cienka. Pokryta jest gęstymi, brązowymi, poplątanymi włoskami. Nazwa owoców pochodzi od nazwy ptaka kiwi, którego pióra są podobne do brązowej, owłosionej skórki.

Wpływ etylenu na dojrzewanie owoców

Nie tylko jabłka i banany, ale również kiwi dojrzewają pod wpływem etylenu.
Źródło: Sergiu Bacioiu, flickr.com, licencja: CC BY-NC 2.0.

W odciętych liściach i kwiatach, organach wchodzących w okres spoczynku oraz w dojrzewających owocach obserwuje się często przejściowy wzrost oddychania komórkowego. Jest on szczególnie wyraźny w niektórych owocach, np. jabłkach i bananach na początku dojrzewania i nosi nazwę klimakterium. Klimakteryczne zwiększenie oddychania jest poprzedzone wzrostem stężenia etylenu wytwarzanego przez tkankę. Klimakterium można również wywołać sztucznie, stosując etylen egzogenny.

Twoje cele
  • Określisz, które fitohormony przyspieszają, a które spowalniają proces dojrzewania owoców.

  • Opiszesz zmiany zachodzące w owocu w wyniku działania etylenu.

  • Wskażesz sposoby zapobiegania przedwczesnemu opadaniu owoców.

  • Zaplanujesz i przeprowadzisz doświadczenie wykazujące wpływ etylenu na proces dojrzewania owoców.