Przeczytaj
Etylen
Etylen (inaczej eten) jest organicznym związkiem chemicznym, najprostszym możliwym alkenemalkenem.
Etylen należy do hormonów roślinnych, czyli związków organicznych regulujących wzrost i rozwój roślin. Odpowiada m.in. za stymulowanie opadania liści, dojrzewanie owoców i starzenie się roślin. Powstaje w węzłach łodyg, dojrzewających owocach, a także starzejących się tkankach.
Wytwarzany jest także przez rośliny w reakcji na stres, np. wywołany przegrzaniem.
Ze względu na przyspieszanie dojrzewania owoców etylen wykorzystywany jest w ogrodnictwie.
Dojrzewanie owoców
Substancje występujące w miękiszu owocu na różnych etapach dojrzewania
Pod wpływem etylenu skład miękiszu owocu zmienia się w miarę dojrzewania.
Fitohormony a dojrzewanie owoców
Istotną rolę w regulacji dojrzewania owoców pełnią fitohormonyfitohormony, a zwłaszcza etylen, ABAABA, auksyny,auksyny, giberelinygibereliny i cytokininycytokininy.
Auksyny wpływają na powstawanie owoców partenokarpicznych (bez nasion), które formują się bez zapłodnienia kwiatów. Zjawisko to wykorzystywane jest w rolnictwie, np. do produkcji bezpestkowych pomidorów czy bananów.
Więcej o fitohormonach w e‑materiale Regulatory wzrostu i rozwoju roślinRegulatory wzrostu i rozwoju roślin.
Etylen
W przeciwieństwie do etylenu i ABA auksyny, gibereliny i cytokininy opóźniają dojrzewanie owoców.
Przykłady owoców dojrzewających pod wpływem etylenu
Przykłady owoców niedojrzewających pod wpływem etylenu
Jak uniknąć przedwczesnego dojrzewania owoców?
Niepożądanego przedwczesnego dojrzewania owoców podczas ich przechowywania unika się, zmniejszając zawartość tlenu i zwiększając ilość dwutlenku węgla w pomieszczeniach, z których usuwa się też etylen.
Procesy dojrzewania łączą się nierozerwalnie ze starzeniem się owocu i jego opadaniem.
Etylen a opadanie owoców
Etylen jest bezpośrednim regulatorem indukującym odcinanie owoców. Endogenny etylen ma istotny wpływ na tworzenie się warstwy odcinającej. Zmniejszenie ciśnienia w pomieszczeniu do 0,02 MPa, powodujące ulatnianie się etylenu z tkanek owocu, znacznie opóźnia wytworzenie strefy odcinającej.strefy odcinającej.
Słownik
nienasycony węglowodór o cząsteczkach zawierających jedno podwójne wiązanie między atomami węgla
grupa organicznych związków chemicznych, będących barwnikami roślin zaliczanymi do klasy flawonoidów; ich barwa zależy od pH środowiska (poniżej 7 są one czerwone, a w pH równym lub większym od 7 niebieskie); występują w dużych ilościach m.in. w malinach, czarnych porzeczkach, jeżynach i borówkach; antocyjany przywabiają zwierzęta przenoszące pyłek i rozsiewające nasiona, a także chronią przed promieniowaniem nadfioletowym
(gr. auxánō „powoduję wzrost”); hormony roślinne (fitohormony) uczestniczące w regulacji wzrostu wydłużeniowego komórek i w ich różnicowaniu
grupa barwników zawierających azot, występują wyłącznie u goździkowych (Caryophyllidae)
grupa hormonów roślinnych; są niezbędnymi czynnikami podziałów komórkowych u roślin, pobudzają różnicowanie się chloroplastów, rozwój pędów, hamują starzenie się organów roślinnych (zwłaszcza liści)
eten, CHIndeks dolny 22=CHIndeks dolny 22, węglowodór nienasycony z grypy olefin, bezbarwny gaz palny o słabym zapachu; działa narkotyzująco; z powietrzem tworzy mieszaniny wybuchowe; ważny hormon roślinny
(gr. phytón – roślina, hormán – pobudzać) wytwarzane przez rośliny związki chemiczne regulujące ich wzrost i rozwój przez modyfikację przebiegu procesów metabolicznych
grupa organicznych związków chemicznych, będących barwnikami roślin; mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne; przykładem flawonoidu jest kwercetyna, wykorzystywana w lecznictwie ze względu na aktywność przeciwalergiczną; do flawonoidów należą m.in. antocyjany, flawony, katechiny
inaczej taniny; charakteryzują się cierpkim smakiem, stosowane są do garbowania i barwienia skóry, a także w lecznictwie do hamowania drobnych krawień i obrzmień ze względu na działanie ściągające; występują m.in. w korze dębu i liściach orzecha włoskiego
hormony roślinne (fitohormony) uczestniczące m.in. w regulacji wzrostu wydłużeniowego komórek i w ich różnicowaniu, a także w rozwoju pyłku i łagiewki pyłkowej
(gr. hýdōr – woda, lýsis – rozłożenie) rozkład związków chemicznych pod wpływem wody. Reakcje hydrolizy w organizmach żywych zachodzą z udziałem enzymów (hydrolaz)
barwniki roślinne występujące w kolorze żółtym, czerwonym, pomarańczowym i różowym o właściwosćiach przewciutleniających; są prekursorami witaminy A - po spożyciu zawierającego je pożywienia w przewodzie pokarmowym powstaje retinal, który następnie przekształcany jest do przekształcany do retinolu
zjawisko występujące u roślin; okres wzmożonego wydzielania dwutlenku węgla na początku dojrzewania owoców i nasion
(ang. abscisic acid) hormon roślinny (fitohormon) hamujący wzrost i kiełkowanie, pobudzający opadanie owoców i liści, przyspieszający starzenie się tkanek; uczestniczy w regulacji spoczynku i morfogenezy oraz reakcji roślin na odwodnienie
organ roślin okrytozalążkowych złożony z owocni i zawartych w niej nasion; rozwija się z zalążni słupka po zapyleniu kwiatu i zapłodnieniu woreczków zalążkowych; owoce mogą być pojedyncze (powstają z 1 zalążni), tworzyć owoce zbiorowe albo stanowić owocostany
rośliny okrytozalążkowe ujmowane są w randze podgromady w obrębie gromady roślin telomowych lub oddzielnej gromady (Magnoliophyta); są zróżnicowane na dwie klasy: dwuliścienne i jednoliścienne; okrytozalążkowe wytwarzają kwiaty; w przemianie pokoleń oba gametofity – żeński i męski – zredukowane są do kilkukomórkowych, a nawet kilkujądrowych utworów, sporofit zaś jest fazą całkowicie dominującą; podstawą wydzielenia okrytozalążkowych w randze podgromady lub gromady jest wykształcenie słupka, w którego zalążni znajdują się zalążki, a w nich gametofity żeńskie zwane woreczkami zalążkowymi; męskimi narządami rozrodczymi są pręciki, w których powstają ziarna pyłku
pojedyncza lub podwójna specjalna warstwa komórek związana z odpadaniem części rośliny (liści, kwiatów, owoców, pędów bocznych), tworząca się u nasady zrzucanego organu (np. ogonka liściowego); w warstwie tej następuje enzymatyczny rozkład składników ścian komórkowych, zwłaszcza blaszki środkowej zbudowanej z pektynianu wapnia i spajającej z sobą komórki, lub też korkowacenie i zamieranie komórek, które odcina organ od dopływu wody i powoduje jego uschnięcie i zrzucenie