RHa0oKa43z4Vo
Grafika przedstawia zbliżenie na kolby kukurydzy. Jej liczne ziarna mają prostopadłościenny kształt oraz żółtą barwę.

Fabryka cukrów złożonych

Kukurydza w <math aria‑label="sześćdziesięciu">60-<math aria‑label="siedemdziesięciu procentach">70% składa się ze skrobi, która jest cukrem złożonym (polisacharydem).
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Węglowodany (cukry) to związki organiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu. Do najprostszych cukrów, nazywanych monosacharydami, należą m.in. glukoza, fruktoza i galaktoza. Cukry te mogą tworzyć bardziej złożone związki organiczne: dwucukry (disacharydy) i cukry złożone (polisacharydy, wielocukry). Polisacharydy są szeroko rozpowszechnione w organizmach żywych i pełnią w nich różnorodne funkcje – np. jako substancje zapasowe (skrobia u roślin, glikogen u zwierząt) oraz elementy strukturalne (celuloza w ścianach komórkowych roślin wyższych czy chityna w powłokach ciała zwierząt).

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz główne disacharydy i wskażesz, z jakich monosacharydów powstają.

  • Opiszesz budowę głównych polisacharydów.

  • Wskażesz funkcje najważniejszych disacharydów i polisacharydów.