Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RHa0oKa43z4Vo
Grafika przedstawia zbliżenie na kolby kukurydzy. Jej liczne ziarna mają prostopadłościenny kształt oraz żółtą barwę.

Fabryka cukrów złożonych

Kukurydza w <math aria‑label="sześćdziesięciu">60-<math aria‑label="siedemdziesięciu procentach">70% składa się ze skrobi, która jest cukrem złożonym (polisacharydem).
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Węglowodany (cukry) to związki organiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu. Do najprostszych cukrów, nazywanych monosacharydami, należą m.in. glukoza, fruktoza i galaktoza. Cukry te mogą tworzyć bardziej złożone związki organiczne: dwucukry (disacharydy) i cukry złożone (polisacharydy, wielocukry). Polisacharydy są szeroko rozpowszechnione w organizmach żywych i pełnią w nich różnorodne funkcje – np. jako substancje zapasowe (skrobia u roślin, glikogen u zwierząt) oraz elementy strukturalne (celuloza w ścianach komórkowych roślin wyższych czy chityna w powłokach ciała zwierząt).

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz główne disacharydy i wskażesz, z jakich monosacharydów powstają.

  • Opiszesz budowę głównych polisacharydów.

  • Wskażesz funkcje najważniejszych disacharydów i polisacharydów.