Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Synteza disacharydów

Disacharydydisacharydy, dwucukryDisacharydy (dwucukry) powstają z połączenia dwóch monosacharydówmonosacharydy, cukry prostemonosacharydów (cukrów prostych). Dwa cukry proste łączą się ze sobą przez wiązanie glikozydowe, a reakcji syntezy disacharydu towarzyszy eliminacja cząsteczki wody. Między grupami hydroksylowymi (OH) dwóch monosacharydów powstają wiązania O—glikozydowe. Do disacharydów należą: sacharoza, maltoza, izomaltoza, laktoza, trehaloza, celobioza.

R10ZFHe1ZnCwf1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Cukry złożone

Polisacharydypolisacharydy, cukry złożonePolisacharydy, czyli cukry złożone, zbudowane są z dziesiątek, setek lub nawet z tysięcy reszt cukrów prostych. Do głównych polisacharydów występujących w organizmach żywych należą: skrobiaskrobiaskrobia, glikogenglikogenglikogencelulozacelulozaceluloza oraz chityna.

RU0RYQ9kZUqaU1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

amylopektyna
amylopektyna

mocno rozgałęziony polisacharyd; jedna z dwóch głównych (oprócz amylozy) frakcji skrobi, stanowiąca około 70-80% jej masy

amyloza
amyloza

polisacharyd w postaci nierozgałęzionego łańcucha, jedna z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) frakcji skrobi, stanowiąca około 2030% jej masy

celobioza
celobioza

disacharyd zbudowany z dwóch reszt glukozy, powiązanych wiązaniem 
β1,4glikozydowym

celuloza
celuloza

(łac. cellula – komórka) materiał budulcowy tkanek roślinnych; nierozgałęziony, liniowy biopolimer zbudowany z monomerów D—glukozy, połączonych ze sobą wiązaniami β-1,4—glikozydowymi; jest bezbarwna, bezsmakowa i nierozpuszczalna w wodzie

disacharydy, dwucukry
disacharydy, dwucukry

(gr. dis – dwa; sakcharon – cukier) grupa węglowodanów zbudowanych z dwóch cząsteczek cukrów prostych (np. glukozy i fruktozy), połączonych wiązaniem glikozydowym

fruktoza
fruktoza

cukier prosty, zbudowany z sześciu atomów węgla, znajdujący się w dużych ilościach w miodzie, nektarze kwiatów i owocach

galaktoza
galaktoza

cukier prosty, zbudowany z sześciu atomów węgla; w organizmie człowieka galaktoza przekształcana jest do glukozy

glikogen
glikogen

zbiorowa nazwa grupy polisacharydów zbudowanych z reszt D-glukozy, połączonych wiązaniami glikozydowymi (α 1,4α 1,6) w silnie rozgałęzione łańcuchy; zapasowy surowiec energetyczny zwierząt, występuje głównie w wątrobie i mięśniach; powstaje z monosacharydów w enzymatycznym procesie zwanym glikogenezą (glikogenogeneza) lub w wyniku glukoneogenezy; zapas glikogenu w wątrobie umożliwia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi (glikogenoliza); glikogen z wątroby i mięśni jest źródłem glukozofosforanu dla glikolizy

glukoza
glukoza

C6H12O6, monosacharyd, aldoheksoza; jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków organicznych; występuje we wszystkich organizmach żywych w postaci wolnej oraz jako składnik wielu złożonych związków: glikozydów, disacharydów (sacharoza, laktoza) i polisacharydów (skrobia, glikogen, celuloza)

izomaltoza
izomaltoza

disacharyd zbudowany z dwóch izomerów glukozy połączonych wiązaniem 
α 1,6glikozydowym

laktoza
laktoza

disacharyd zbudowany z reszt galaktozy i glukozy połączonych wiązaniem
 β1,4glikozydowym

maltoza
maltoza

disacharyd zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem
 α1,6glikozydowym; tworzy się ze skrobi i glikogenu pod wpływem działania enzymu diastazy lub amylazy albo jako produkt przejściowy kwaśnej hydrolizy; dalsza kwaśna hydroliza maltozy lub działanie enzymu maltazy prowadzi do powstania glukozy

monosacharydy, cukry proste
monosacharydy, cukry proste

polihydroksylowe aldehydy (aldozy) i ketony (ketozy), o wzorze sumarycznym CnH2nOn, które podczas hydrolizy nie tworzą prostszych cząsteczek sacharydowych

polimer
polimer

związek chemiczny zbudowany z wielu podjednostek nazywanych merami

polisacharydy, cukry złożone
polisacharydy, cukry złożone

(gr. polys – liczny, wielki; sakcharon – cukier) wielocukry, polimery złożone z kilkudziesięciu do kilku tysięcy cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniem glikozydowym

sacharoza
sacharoza

disacharyd zbudowany z glukozy i fruktozy połączonych wiązaniem
 α, β1,2glikozydowym

skrobia
skrobia

polisacharyd (wielocukier), homoglikan zbudowany z cząsteczek D—glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi; zawiera dwie frakcje: amylozę i amylopektynę; główny materiał zapasowy roślin wyższych; powstaje w roślinach w wyniku fotosyntezy i jest gromadzona w tkankach, np. w bulwach (ziemniaka), w nasionach (zboża); odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin

trehaloza
trehaloza

disacharyd zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem
 α, α 1,1glikozydowym; typowy sacharyd grzybów, występuje także u glonów i niektórych bakterii

wiązanie O‑glikozydowe
wiązanie O‑glikozydowe

wiązania glikozydowe łączące grupę hydroksylową pierścieniowej formy węglowodanu z grupą hydroksylową innego związku; najczęściej występują w dwucukrach lub wielocukrach