Przeczytaj
Synteza disacharydów
DisacharydyDisacharydy (dwucukry) powstają z połączenia dwóch monosacharydówmonosacharydów (cukrów prostych). Dwa cukry proste łączą się ze sobą przez wiązanie glikozydowe, a reakcji syntezy disacharydu towarzyszy eliminacja cząsteczki wody. Między grupami hydroksylowymi () dwóch monosacharydów powstają wiązania O—glikozydowe. Do disacharydów należą: sacharoza, maltoza, izomaltoza, laktoza, trehaloza, celobioza.
Cukry złożone
PolisacharydyPolisacharydy, czyli cukry złożone, zbudowane są z dziesiątek, setek lub nawet z tysięcy reszt cukrów prostych. Do głównych polisacharydów występujących w organizmach żywych należą: skrobiaskrobia, glikogenglikogen, celulozaceluloza oraz chityna.
Słownik
mocno rozgałęziony polisacharyd; jedna z dwóch głównych (oprócz amylozy) frakcji skrobi, stanowiąca około - jej masy
polisacharyd w postaci nierozgałęzionego łańcucha, jedna z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) frakcji skrobi, stanowiąca około – jej masy
disacharyd zbudowany z dwóch reszt glukozy, powiązanych wiązaniem
glikozydowym
(łac. cellula – komórka) materiał budulcowy tkanek roślinnych; nierozgałęziony, liniowy biopolimer zbudowany z monomerów —glukozy, połączonych ze sobą wiązaniami -,—glikozydowymi; jest bezbarwna, bezsmakowa i nierozpuszczalna w wodzie
(gr. dis – dwa; sakcharon – cukier) grupa węglowodanów zbudowanych z dwóch cząsteczek cukrów prostych (np. glukozy i fruktozy), połączonych wiązaniem glikozydowym
cukier prosty, zbudowany z sześciu atomów węgla, znajdujący się w dużych ilościach w miodzie, nektarze kwiatów i owocach
cukier prosty, zbudowany z sześciu atomów węgla; w organizmie człowieka galaktoza przekształcana jest do glukozy
zbiorowa nazwa grupy polisacharydów zbudowanych z reszt -glukozy, połączonych wiązaniami glikozydowymi ( i ) w silnie rozgałęzione łańcuchy; zapasowy surowiec energetyczny zwierząt, występuje głównie w wątrobie i mięśniach; powstaje z monosacharydów w enzymatycznym procesie zwanym glikogenezą (glikogenogeneza) lub w wyniku glukoneogenezy; zapas glikogenu w wątrobie umożliwia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi (glikogenoliza); glikogen z wątroby i mięśni jest źródłem glukozofosforanu dla glikolizy
, monosacharyd, aldoheksoza; jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków organicznych; występuje we wszystkich organizmach żywych w postaci wolnej oraz jako składnik wielu złożonych związków: glikozydów, disacharydów (sacharoza, laktoza) i polisacharydów (skrobia, glikogen, celuloza)
disacharyd zbudowany z dwóch izomerów glukozy połączonych wiązaniem
disacharyd zbudowany z reszt galaktozy i glukozy połączonych wiązaniem
disacharyd zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem
; tworzy się ze skrobi i glikogenu pod wpływem działania enzymu diastazy lub amylazy albo jako produkt przejściowy kwaśnej hydrolizy; dalsza kwaśna hydroliza maltozy lub działanie enzymu maltazy prowadzi do powstania glukozy
polihydroksylowe aldehydy (aldozy) i ketony (ketozy), o wzorze sumarycznym , które podczas hydrolizy nie tworzą prostszych cząsteczek sacharydowych
związek chemiczny zbudowany z wielu podjednostek nazywanych merami
(gr. polys – liczny, wielki; sakcharon – cukier) wielocukry, polimery złożone z kilkudziesięciu do kilku tysięcy cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniem glikozydowym
disacharyd zbudowany z glukozy i fruktozy połączonych wiązaniem
polisacharyd (wielocukier), homoglikan zbudowany z cząsteczek —glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi; zawiera dwie frakcje: amylozę i amylopektynę; główny materiał zapasowy roślin wyższych; powstaje w roślinach w wyniku fotosyntezy i jest gromadzona w tkankach, np. w bulwach (ziemniaka), w nasionach (zboża); odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin
disacharyd zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem
; typowy sacharyd grzybów, występuje także u glonów i niektórych bakterii
wiązania glikozydowe łączące grupę hydroksylową pierścieniowej formy węglowodanu z grupą hydroksylową innego związku; najczęściej występują w dwucukrach lub wielocukrach