Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RD62qDNHjaaZO
Zdjęcie przedstawia stół, na którym widać ludzkie dłonie. Jedna dłoń trzyma kubek z herbatą. Na stole leży otwarta książka, miska z muesli, mały dzbanek.

Wykorzystanie gospodarcze zbóż

Źródło: dostępny w internecie: pexels.com, domena publiczna.

Zboża stanowią obecnie około 50% całej światowej produkcji roślinnej. Obok wysokiej wartości użytkowej, niskich kosztów wytworzenia i składowania oraz nieskomplikowanych metod uprawy, to właśnie wielopłaszczyznowość wykorzystania gospodarczego jest główną przyczyną ich sukcesu. Poza przemysłem spożywczym (w którym wciąż mają najważniejsze znaczenie) oraz produkcją pasz, zboża znajdują zastosowanie m.in. w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, tekstylnym, papierniczym, włókienniczym oraz energetycznym (produkcja energii odnawialnej). W tym e‑materiale dowiesz się więcej na temat gospodarczego wykorzystania zbóż.

Twoje cele
  • Wymienisz zboża o zasięgu ogólnoświatowym i regionalnym.

  • Przedstawisz najważniejsze sposoby gospodarczego wykorzystania zbóż.

  • Opiszesz sposoby gospodarczego wykorzystania przykładowych zbóż ogólnoświatowych i regionalnych.