Naturalnie występuje m.in. w jadzie mrówek, igliwiu świerkowym czy parzydełkach jamochłonów. Stosowany jest jako konserwant w sokach owocowych lub preparat grzybobójczy. Czy wiesz, o jakiej substancji mowa? Kwas mrówkowy (metanowy) to prawidłowa odpowiedź. Prawdopodobnie wiesz, że rozpoczyna on szereg homologiczny kwasów karboksylowych. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że jako jedyny w tej grupie posiada właściwości redukujące? Dlaczego akurat kwas mrówkowy? Czy wiesz, że dzięki temu stosowany jest w galwanotechnice? Czy chcesz zbadać właściwości redukujące kwasu mrówkowego?
Uzasadnisz przyczynę redukujących właściwości kwasu mrówkowego (metanowego).
Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenia, których wynik wykaże właściwości redukujące kwasu mrówkowego (metanowego).
Przedstawisz odpowiednie równania reakcji zachodzących podczas doświadczeń, które potwierdzą właściwości redukujące kwasu mrówkowego (metanowego).