Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RCLZyfvbvBiLt
Na zdjęciu widoczna jest łodyga pokrzywy z ząbkowanymi liśćmi. Liście są podświetlone słońcem.

Badanie właściwości redukujących kwasu mrówkowego (metanowego)

Kwas metanowy (mrówkowy) występuje m.in. w parzących włoskach pokrzywy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Naturalnie występuje m.in. w jadzie mrówek, igliwiu świerkowym czy parzydełkach jamochłonów. Stosowany jest jako konserwant w sokach owocowych lub preparat grzybobójczy. Czy wiesz, o jakiej substancji mowa? Kwas mrówkowy (metanowy) to prawidłowa odpowiedź. Prawdopodobnie wiesz, że rozpoczyna on szereg homologiczny kwasów karboksylowych. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że jako jedyny w tej grupie posiada właściwości redukujące? Dlaczego akurat kwas mrówkowy? Czy wiesz, że dzięki temu stosowany jest w galwanotechnice? Czy chcesz zbadać właściwości redukujące kwasu mrówkowego?

Twoje cele
  • Uzasadnisz przyczynę redukujących właściwości kwasu mrówkowego (metanowego).

  • Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenia, których wynik wykaże właściwości redukujące kwasu mrówkowego (metanowego).

  • Przedstawisz odpowiednie równania reakcji zachodzących podczas doświadczeń, które potwierdzą właściwości redukujące kwasu mrówkowego (metanowego).