Wyprostuj dłonie i rozstaw szeroko palce, następnie przyłóż obie dłonie poniżej żeber, na brzuchu. Pod twoimi dłońmi znajdują się żołądek i jelita, o długości ok. 8 m. Jeśli dodamy do tego przełyk i jamę ustną, długość przewodu pokarmowego wzrasta do 9 m, czyli ponad czterokrotnie przekracza twój wzrost. Jest to niewiele w porównaniu z przewodem pokarmowym krowy, którego długość wynosi ponad 50 m. Człowiek wytwarza ok. 1,5 l śliny dziennie. Ślinianki krowy produkują dziennie aż 190 l tego płynu. Aby zrozumieć, skąd biorą się te różnice, niezbędna jest znajomość sposobu odżywiania oraz budowy i funkcji układu pokarmowego.
Omówisz funkcje odcinków przewodu pokarmowego i gruczołów trawiennych.
Opiszesz przystosowania przewodu pokarmowego do pobierania, trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.
Porównasz budowę i funkcje poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego.