Zdjęcie przedstawia stół. Na stole stoi talerz z jajkiem sadzonym. Obok talerza widelczyk, na talerzu nóż. W tle miseczka z jajkami, kubek oraz kwiaty.
Jakie czynniki wpływają na denaturację struktur białkowych?
Do denaturacji białek zachodzi już w 42 stopniach Celsjusza.
Źródło: https://pixabay.com/pl/, domena publiczna.
Smażenie jajek to łatwy i prosty sposób na śniadanie. Podczas robienia jajecznicy jesteśmy świadkami pewnych widocznych zmian, ale czy kiedykolwiek zastanawiało Cię, co tak naprawdę dzieje się wówczas na patelni? Dlaczego jajko się ścina? I czy można z jajecznicy zrobić kogel‑mogel? Na te wszystkie pytania jest tylko jedna odpowiedź i brzmi ona: denaturacja. To właśnie o tym procesie zaraz dowiesz się więcej.
Twoje cele
Zdefiniujesz proces denaturacji białek.
Przedstawisz czynniki wpływające na denaturację białek.
Zaprojektujesz doświadczenie, które wykazuje wpływ różnych czynników na denaturację struktur białkowych.
Ocenisz wpływ różnych czynników na budowę białek.