RS29BfeFQUzsy
Zdjęcie przedstawia stół. Na stole stoi talerz z jajkiem sadzonym. Obok talerza widelczyk, na talerzu nóż. W tle miseczka z jajkami, kubek oraz kwiaty.

Jakie czynniki wpływają na denaturację struktur białkowych?

Do denaturacji białek zachodzi już w 42 stopniach Celsjusza.
Źródło: https://pixabay.com/pl/, domena publiczna.

Smażenie jajek to łatwy i prosty sposób na śniadanie. Podczas robienia jajecznicy jesteśmy świadkami pewnych widocznych zmian, ale czy kiedykolwiek zastanawiało Cię, co tak naprawdę dzieje się wówczas na patelni? Dlaczego jajko się ścina? I czy można z jajecznicy zrobić kogel‑mogel? Na te wszystkie pytania jest tylko jedna odpowiedź i brzmi ona: denaturacja. To właśnie o tym procesie zaraz dowiesz się więcej.

Twoje cele
  • Zdefiniujesz proces denaturacji białek.

  • Przedstawisz czynniki wpływające na denaturację białek.

  • Zaprojektujesz doświadczenie, które wykazuje wpływ różnych czynników na denaturację struktur białkowych.

  • Ocenisz wpływ różnych czynników na budowę białek.