Rmmtbl1T7e3Gt
Ilustracja przedstawia tkankę mięśniową gładką pod mikroskopem. Jest ona zbudowana z wydłużonych komórek w kolorze fioletowym. Wewnątrz każdej z nich znajduje się fioletowe, owalne jądro.

Różnorodność tkanek zwierzęcych

Tkanka mięśniowa gładka jest zbudowana z wydłużonych komórek. Charakteryzuje się brakiem prążkowania. Ten typ tkanki jest obecny przede wszystkim w ścianach przewodów, m.in. układu pokarmowego, dróg rodnych i dróg oddechowych.
Źródło: Flickr, domena publiczna.

Tkanki są elementami składowymi narządów i ich układów. U zwierząt występują ich cztery rodzaje: nabłonkowa, mięśniowa, nerwowa i łączna. Budowa tkanki przystosowuje ją do pełnienia określonych funkcji. Tkanka nabłonkowa pełni funkcje: ochronną, wydzielniczą, transportującą, wydalniczą, zmysłową i lokomotoryczną. Tkanka nerwowa odbiera i przewodzi bodźce nerwowe. Tkanka mięśniowa odpowiada za funkcję ruchu. Tkanka łączna – najbardziej zróżnicowana – wypełnia przestrzenie pomiędzy innymi tkankami, a dwa jej rodzaje - tkanka chrzęstna i tkanka kostna stanowią rusztowanie ciała.

Twoje cele
  • Przedstawisz podział tkanek ze względu na ich budowę, funkcję, położenie i pochodzenie.

  • Rozróżnisz na zdjęciach mikroskopowych i schematach rodzaje tkanek nabłonkowych.

  • Wykażesz różnice między różnymi rodzajami tkanki mięśniowej i rozpoznasz je na zdjęciach mikroskopowych i schematach.

  • Wykażesz ogromną różnorodność tkanki łącznej.

  • Rozpoznasz elementy budowy tkanki nerwowej na preparacie mikroskopowym.