Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1XdsgU4ejT5i
Zdjęcie wagi szalkowej do pięciu kilogramów wraz z odważnikami. Na lewej szalce umieszczony jest odważnik o masie jednego kilograma, zaś na prawej szalce niecały kilogram orzechów włoskich w łupinach. Przed wagą również leżą orzechy.

Co to jest grawimetria?

Dawniej do określania masy substancji stosowano wyłącznie wagi szalkowe.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Spośród wszystkich pomiarów analitycznych to właśnie masa jest najbardziej podstawowym parametrem, określanym w laboratoriach analitycznych. Grawimetryczne wyznaczanie masy towarzyszy nam za każdym razem, gdy wchodzimy na wagę po ciężkim treningu lub gdy ważymy składniki podczas przygotowywania potraw i ciast w kuchni.

Czy wiesz, czym jest grawimetria i jakie informacje można dzięki niej uzyskać?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcia: „grawimetria”, „mnożnik analityczny”, „analit”.

  • Omówisz i porównasz rodzaje analizy grawimetrycznej.

  • Obliczysz masę oznaczanego składnika przy wykorzystaniu pojęcia mnożnika analitycznego.