Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R18h2wbzTCY3w
Zdjęcie przedstawia leśną drogę. Promienie słońca przebijają się przez drzewa.

Dlaczego niektóre cukry złożone wykazują właściwości redukujące, a inne nie?

Celuloza to cukier pozyskiwany z drewna, będący głównym składnikiem papieru.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Cukry są ważną grupą związków organicznych pochodzenia naturalnego i stanowią główny składnik biomasy roślinnej w przyrodzie. Pełnią rozliczne funkcje w organizmach żywych – od funkcji budulcowych (celuloza) do magazynowania energii (skrobia), będąc tym samym źródłem energii dla komórek zwierzęcych (glukoza).

Twoje cele
  • Poznasz wpływ różnic w budowie cząsteczek aldoz i ketoz na budowę cukrów złożonych.

  • Poznasz pojęcie anomerycznego atomu węgla.

  • Wskażesz wiązanie O-glikozydowe.

  • Zapiszesz wzory Hawortha (cukrów w formie pierścieniowej) na podstawie wzorów Fischera (form łańcuchowych).