Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑lime

Cukry

Cukry, czyli sacharydy są związkami wielofunkcyjnymi, tzn. posiadającymi więcej niż jedną grupę funkcyjną. Oprócz wielu grup hydroksylowych mają grupę aldehydową (w przypadku aldozaldozaaldoz) lub karbonylową (takie cukry określa się mianem ketozketozaketoz).

Cukry proste (monosacharydymonosacharydmonosacharydy) stanowią jednostki budulcowe cukrów złożonych, łącząc się wiązaniami O-glikozydowymiwiązanie O-glikozydowewiązaniami O-glikozydowymi. Tworzące się wiązanie może blokować możliwość odtwarzania grupy karbonylowej, przez co uzyskany cukier złożony nie będzie wykazywał właściwości redukujących.

bg‑lime

Właściwości redukujące cukrów prostych

Cukry proste, ze względu na obecność grupy aldehydowej, dają pozytywny wynik prób:

  • TrommeraPróba TrommeraTrommera (reakcja z CuOH2 na gorąco);

  • TollensaPróba TollensaTollensa (reakcja lustra srebrnego: AgNO3+NH3aq, na gorąco);

Ketozy wykazują właściwości redukujące, ponieważ w warunkach reakcji ulegają przekształceniu do związków posiadających grupę aldehydową. Obecność tej grupy warunkuje właściwości redukujące. W środowisku zasadowym grupa ketonowa sąsiadująca z atomami węgla, które posiadają grupy hydroksylowe, ulega izomeryzacji do grupy aldehydowej, co przedstawiono na poniższym schemacie:

RwgKlN6f8ZIGG
Bardzo ważne jest zasadowe środowisko reakcji.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Monosacharydy – zarówno aldozy, jak i ketozy mają właściwości redukujące.

bg‑lime

Formy pierścieniowe

Monosacharydy występują w formach pierścieniowych, różniących się konfiguracją karbonylowego atomu węgla, pomiędzy którymi ustala się stan równowagi dynamicznej. Te formy noszą nazwę anomerówanomeryanomerów.

Przejście pomiędzy anomerami zachodzi poprzez formę łańcuchową.

R16dEb2nPs5pp1
Możliwe formy monosacharydów
Źródło: GroMar Sp.z o.o, licencja: CC BY-SA 3.0.

Cukry proste posiadają nazwy zwyczajowe.

Wszystkie naturalne cukry posiadają konfigurację względną D. We wzorze Fischera grupa -OH przy „ostatnim“ (o najwyższym numerze) asymetrycznym atomie węgla jest położona po prawej.

RVmEuIpnHt3Uw
Wzory Fischera cukrów prostych
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Cukry proste występują w postaci pierścieniowej. Pierścień tworzy się wskutek addycji grupy -OH do karbonylowego atomu węgla (anomerycznego atomu węglaanomeryczny atom węglaanomerycznego atomu węgla). Jest to reakcja addycji nukleofilowej.

R1VcB1eVJCsfN
Mechanizm zamykania pierścienia
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Podstawniki, które leżą po lewej stronie w formie łańcuchowej, będą u góry w formie pierścieniowej.

W wyniku addycji grupy -OH na karbonylowy atom węgla są możliwe dwa produkty różniące się konfiguracją przy tym atomie. Są to anomery.

RVr8mPwLuOF8i
Anomery
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Nazewnictwo formy pierścieniowej uwzględnia:

  • wielkość pierścienia: pięcioczłonowy (furanoza), sześcioczłonowy (piranoza);

  • anomer – grupa -OH przy anomerycznym atomie węgla w górę (α), w dół (β).

bg‑lime

Właściwości redukujące monosacharydów

Monosacharydy występują głównie w postaci pierścieniowej, która nie posiada grupy aldehydowej. Ze względu na równowagę pomiędzy obydwoma anomerami, w układzie znajduje się niewielka ilość formy łańcuchowej, reagująca w próbie Tollensa i Trommera.

R1H3msUtLDuTi1
Ze względu na równowagę pomiędzy obydwoma anomerami, w układzie znajduje się niewielka ilość formy łańcuchowej.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑lime

Disacharydy

W produkcie kondensacji dwóch monosacharydów zawsze występuje wiązanie
O-glikozydowe. W poniższym przykładzie kondensacji dwóch cząsteczek
D-glukopiranozy powstaje wiązanie α-1,4-O-glukozydowe.

R1DJYL8meOstb1
Mechanizm powstawania disacharydu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Powstały w reakcji cukier (maltoza) może ulegać mutarotacjimutarotacjamutarotacji.

bg‑lime

Celobioza

Przy kondensacji dwóch jednostek glukopiranozowych może się także utworzyć wiązanie β-1,4-O-glikozydowe. Zarówno maltoza, jak i celobioza (4-O-β-D-glukopiranozylo)-D-glukopiranoza) są zbudowane z takich samych jednostek monosacharydowych: D-glukozy.

RSQLy8aiaPCp71
Mechanizm powstawania celobiozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑lime

Laktoza

Maltoza, celobioza i laktoza (4-O-(β-D-galaktopiranozylo)-D-glukopiranoza) posiadają jeden anomeryczny atom węgla, który nie uczestniczy w wiązaniu O-glikozydowym. W związku z tym istnieje równowaga pomiędzy dwoma formami anomerycznymi, zachodząca przez formę z grupą aldehydową. Te disacharydydisacharyddisacharydy mogą ulegać mutarotacji oraz wykazywać właściwości redukujące.

RhcOrlixrZXdI
Laktoza jest przykładem dwucukru
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wiązanie jest tworzone pomiędzy atomem węgla z pierwszej cząsteczki monosacharydu przez atom tlenu do atomu węgla z drugiej cząsteczki monosacharydu. Określamy te wiązania, podając lokanty atomów węgla, które są nim połączone.

bg‑lime

Sacharoza

Sacharoza (1-O-(β-D-fruktofuranozylo)-α-D-glukopiranozyd) nie posiada właściwości redukujących, ponieważ obydwa anomeryczne atomy węgla uczestniczą w wiązaniu O-glikozydowym. Nie jest więc możliwe odtworzenie grupy aldehydowej na żadnym z tych atomów.

RZliIRuaDTT5A1
Zapis reakcji powstawania sacharozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wiązanie 1,2-O-glikozydowe, występujące w cząsteczkach sacharozy, blokuje atomy anomeryczne obydwu podjednostek.

bg‑lime

Podsumowanie

Cukry redukujące

Cukry nieredukujące

mogą występować w postaci łańcuchowej

nie mogą występować w postaci łańcuchowej

co najmniej jeden anomeryczny atom węgla nie uczestniczy w wiązaniu
O–glikozydowym

wszystkie anomeryczne atomy węgla uczestniczą w wiązaniu
O–glikozydowym

wykazują zjawisko mutarotacji (ustalenie stanu równowagi pomiędzy anomerami αβ poprzez formę łańcuchową)

nie wykazują mutarotacji (brak możliwości przechodzenia pomiędzy anomerami αβ poprzez formę łańcuchową)

wszystkie monosacharydy i niektóre cukry złożone (np. maltoza, laktoza)

niektóre cukry złożone (np. sacharoza, trehaloza), wszystkie polisacharydypolisacharydpolisacharydy

w próbie Trommera powstaje ceglastoczerwony osad Cu2O

w próbie Trommera powstaje czarny osad CuO

w próbie Tollensa powstaje lustro srebrne

w próbie Tollensa nie powstaje lustro srebrne

Słownik

monosacharyd
monosacharyd

aldehyd lub keton polihydroksylowy, który zawiera od 3 do 7 atomów węgla; największe znaczenie w przyrodzie mają cukry proste, posiadające 56 atomów węgla (pentozy i heksozy)

aldoza
aldoza

monosacharyd posiadający grupę aldehydową

ketoza
ketoza

monosacharyd posiadający grupę ketonową

anomery
anomery

para diastereoizomerów, które różnią się konfiguracją na anomerycznym atomie węgla

R1MjhbPuoArmk
Anomery
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
anomeryczny atom węgla
anomeryczny atom węgla

atom węgla ugrupowania hemiacetalowego lub hemiketalowego; ten sam atom, który w formie łańcuchowej cukru wchodzi w skład grupy aldehydowej lub karbonylowej

mutarotacja
mutarotacja

ustalanie stanu równowagi dynamicznej w roztworze cukru pomiędzy dwoma anomerami, zachodząca poprzez formę łańcuchową

R1RNN7VvvFLFt
Mutaratacja
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
hemiacetal
hemiacetal

produkt addycji nukleofilowej grupy -OH do atomu węgla grupy aldehydowej; w powstającym ugrupowaniu R1OHCOHR2 karbonylowy atom węgla zmienia hybrydyzację z sp2 na sp3, posiadając atom wodoru i grupę hydroksylową. Tworzy tym samym dwa wiązania do dalszych fragmentów cząsteczki: jedno przez węgiel, drugie przez tlen; przykładem hemiacetali są pierścieniowe formy aldoz

Rk5cUsIoGSHMz
Przykładem hemiacetali są pierścieniowe formy aldoz.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
hemiketal
hemiketal

produkt addycji nukleofilowej grupy -OH do atomu węgla grupy ketonowej; w powstającym ugrupowaniu R1OCOHR2R3 karbonylowy atom węgla zmienia hybrydyzację z sp2 na sp3, posiadając grupę hydroksylową. Tworzy tym samym trzy wiązania do dalszych fragmentów cząsteczki: dwa przez węgiel i jedno przez tlen; przykładem hemiketali są pierścieniowe formy ketoz

R1EYhATPM8gnP
Przykładem hemiketali są pierścieniowe formy ketoz.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
disacharyd
disacharyd

cukier zbudowany z dwóch jednostek monosacharydowych połączonych wiązaniem O-glikozydowym

oligosacharyd
oligosacharyd

cukier zbudowany z niewielkiej liczby – poniżej 10 jednostek - monosacharydów, połączonych wiązaniem O-glikozydowym

polisacharyd
polisacharyd

cukier zbudowany z 10 i więcej jednostek monosacharydowych, połączonych wiązaniem O-glikozydowym

wiązanie O‑glikozydowe
wiązanie O‑glikozydowe

wiązanie łączące poszczególne jednostki monosacharydowe; ulega hydrolizie w środowisku rozcieńczonych kwasów lub pod wpływem enzymów

acetal
acetal

produkt reakcji hemiacetalu R1OHCOHR2 z grupą hydroksylową związku R3OH, zachodzącej wg mechanizmu substytycji nukleofilowej; przykładem związku, posiadającego ugrupowanie acetalowe o wzorze ogólnym R1OHCOR3R2, jest dowolny cukier złożony, który ma wiązanie O-glikozydowe utworzone z udziałem aldozy

RzJmy502T5Bsd
Wzór strukturalny cukru złożonego posiadającego wiązanie O‑glikozydowe, utworzone z udziałem aldozy.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
ketal
ketal

produkt reakcji hemiketalu R1OCOHR2R3 z grupą hydroksylową związku R4OH, zachodzącej wg mechanizmu substytycji nukleofilowej; przykładem związku posiadającego ugrupowanie ketalowe, o wzorze ogólnym R1OCOR4R2R3, jest dowolny cukier złożony, który ma wiązanie O-glikozydowe utworzone z udziałem ketozy

RUgrpc7ozhnn6
Wzór strukturalny cukru złożonego posiadającego wiązanie O‑glikozydowe utworzone z udziałem ketozy.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Próba Trommera
Próba Trommera

reakcja z wykorzystaniem świeżo strąconego wodorotlenku miedzi(II); cukry redukujące dają pozytywny wynik próby Trommera – po ogrzaniu pojawia się ceglastoczerwony osad Cu2O; cukry nieredukujące dają wynik negatywny – po ogrzaniu pojawia się czarny osad CuO, będący wynikiem rozkładu CuOH2

Próba Tollensa
Próba Tollensa

reakcja lustra srebrnego; reakcja z wykorzystaniem świeżo sporządzonego roztworu AgNO3 z wodą amoniakalną („srebro amoniakalne“), gdzie srebro występuje w postaci wodorotlenku diaminasrebra(I), AgNH32OH; cukry redukujące dają po ogrzaniu srebrną powłokę na ściankach naczynia

odczynnika Tollensa nie wolno przechowywać, ponieważ rozkłada się z upływem czasu, dając związki o właściwościach wybuchowych

Bibliografia

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, Warszawa 1985.