Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Zapoznaj się z informacjami podanymi w animacji dotyczącej cukrów. Zwróć uwagę, które z nich należą do cukrów redukujących, a które nie. Następnie wykonaj poniższe zadania.

RTAok4lT0EQwf
Film nawiązujący do treści materiału dotyczącej wykazywania właściwości redukujących przez niektóre cukry złożone.
R17Sognra9RwG
Ćwiczenie 1
Spośród podanych niżej cukrów wybierz te, które są redukujące. Możliwe odpowiedzi: 1. ryboza, 2. sacharoza, 3. glukoza, 4. fruktoza, 5. skrobia
RJM6y7Lhs3voG
Ćwiczenie 2
Spośród podanych cukrów wybierz te, które są nieredukujące. Możliwe odpowiedzi: 1. mannoza, 2. sacharoza, 3. skrobia, 4. galaktoza, 5. glikogen
Ćwiczenie 3

Wypisz nazwy reakcji charakterystycznych, które można wykonać, aby odróżnić cukry redukujące od nieredukujących.

Rp2ytXQpscFa3
Odpowiedź: (Uzupełnij).