Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1R0mwhLSIHZ1
Na ilustracji znajdują się kolorowe cukrowe cukierki nazywane landrynkami.

Jakie związki chemiczne zaliczamy do cukrów?

Cukier często kojarzy się nam z jednym – ze słodyczami. Ale czy wiesz, jakie jeszcze związki należą do tej grupy?
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Cukry obecne są w naszym życiu pod wieloma postaciami. Rano, jedząc śniadanie, spożywamy płatki owsiane z mlekiem – w obu tych produktach zawarte są cukry. Czytając książkę, korzystamy z materiału – papieru, który również wykonany jest z cukru. Także nasze bawełniane ubrania się z nich składają. Okazuje się, że cukier to nie tylko słodka substancja do jedzenia, ale również surowiec do tworzenia wielu materiałów, niezbędnych do życia codziennego.

° °

Twoje cele
  • Nazwiesz związki chemiczne zaliczane do cukrów.

  • Przeanalizujesz skład kilku produktów spożywczych.

  • Zbadasz wpływ stężonego kwasu siarkowego(VI) na cukier spożywczy.

  • Zbadasz skład pierwiastkowy węglowodanów.