Co mają wspólnego chemik z kucharzem? To, że i jeden, i drugi korzysta z przepisów. Nie da się ugotować obiadu albo upiec ciasta bez znajomości relacji proporcji między składnikami. Dla chemika uzgodnione równanie reakcji chemicznej jest właśnie takim przepisem, który zawiera listę wszystkich potrzebnych substancji oraz ich ilości. Równanie reakcji chemicznej wykorzystujemy też do obliczenia ilości substratów i produktów – czyli reagentów. Obliczenia oparte o uzgodnione równanie reakcji chemicznej nazywamy obliczeniami stechiometrycznymi. Kucharz musi używać odpowiednich proporcji poszczególnych składników, by otrzymać daną potrawę. Tak samo chemik musi użyć odpowiednich ilości substancji – w innym przypadku może nie otrzymać pożądanego produktu. Podczas tej lekcji nauczysz się interpretować jakościowo i ilościowo równania reakcji chemicznych.
Zinterpretujesz jakościowo i ilościowo równania reakcji chemicznych, korzystając z pojęcia mol.
Oszacujesz ilość substancji potrzebnych do zajścia reakcji, używając pojęcia mol.
Poprawnie dobierzesz współczynniki stechiometryczne w równaniu reakcji chemicznej.