RSSMrsDeI55Q6
Ilustracja przedstawia kobietę, która płynie łodzią i coś gotuje. Kobieta ma na sobie koszulę z długim rękawem i słomiany kapelusz, przed nią stoją małe miseczki z różnymi produktami spożywczymi, a za nimi duży, metalowy garnek, w którym coś się gotuje. Kobieta miesza w garnku bambusową chochlą.

Die Kunst des Kochens

Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Sztuka gotowania

Początki uprawiania sztuki kulinarnej (die Kochkunst) sięgają znacznie wcześniejszych czasów, niż to zostało utrwalone na piśmie. Pierwsze ślady w postaci szczątków kości i naczyń znalezionych w paleniskach (die Feuerstellen) pochodzą sprzed około 1,5 miliona lat. Początkowo gotowanie ograniczało się do grillowania, gotowania w gorącym popiele i prażenia. Gotowanie w klasycznym sensie, jako podgrzewanie (das Erhitzen) w cieczy, było najpierw realizowane w dołach ziemnych (die Erdgruben), a za naczynia służyły naturalne skorupy małży czy żółwi. W dzisiejszych czasach dostęp do wszelkiego rodzaju narzędzi pomocniczych, w postaci odpowiednich naczyń, specjalistycznych sprzętów, pozwala każdemu zmierzyć się ze sztuką gotowania.

pl
Twoje cele
  • Wyjaśnisz, jak rozwój sztuki gotowania wpłynął na ewolucję człowieka.

  • Przeanalizujesz treść usłyszanego wywiadu ze specjalistą w dziedzinie gotowania.

  • Wypowiesz się na temat samodzielnego gotowania.