Die Kunst des Kochens
Sztuka gotowania
Początki uprawiania sztuki kulinarnej (die Kochkunst) sięgają znacznie wcześniejszych czasów, niż to zostało utrwalone na piśmie. Pierwsze ślady w postaci szczątków kości i naczyń znalezionych w paleniskach (die Feuerstellen) pochodzą sprzed około 1,5 miliona lat. Początkowo gotowanie ograniczało się do grillowania, gotowania w gorącym popiele i prażenia. Gotowanie w klasycznym sensie, jako podgrzewanie (das Erhitzen) w cieczy, było najpierw realizowane w dołach ziemnych (die Erdgruben), a za naczynia służyły naturalne skorupy małży czy żółwi. W dzisiejszych czasach dostęp do wszelkiego rodzaju narzędzi pomocniczych, w postaci odpowiednich naczyń, specjalistycznych sprzętów, pozwala każdemu zmierzyć się ze sztuką gotowania.
Wyjaśnisz, jak rozwój sztuki gotowania wpłynął na ewolucję człowieka.
Przeanalizujesz treść usłyszanego wywiadu ze specjalistą w dziedzinie gotowania.
Wypowiesz się na temat samodzielnego gotowania.