Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1RWetit8KTCi
Zdjęcie przedstawia pięć dań podanych na białych, jednakowych talerzach. Od lewej do prawej są to: zupa pomidorowa z makaronem, makaron karbonara, jajko sadzone udekorowane liskiem bazylii, jasnozielona zupa krem oraz dwa croissanty.

Substancje budulcowe i energetyczne w diecie człowieka

W każdej z potraw widocznych na zdjęciu zawarte są wszystkie składniki odżywcze. Jednak pewne produkty są bardziej bogate w białka, inne mają więcej węglowodanów, a jeszcze inne obfitują w tłuszcze.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Składniki odżywcze zawarte w pokarmie są wykorzystywane przez organizm w zależności od jego potrzeb. Jedne z tych związków pełnią funkcję źródła energii koniecznej do wykonywania czynności życiowych, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i w trakcie snu czy odpoczynku. Inne zaś służą do budowania komórek rozwijającego się organizmu albo regeneracji zniszczonych tkanek. Ponadto niektóre substancje regulują przebieg procesów zachodzących w organizmie. Prawidłowa dieta powinna pokryć zapotrzebowanie na wszystkie te składniki: budulcowe, energetyczne, a także regulujące.

Twoje cele
  • Omówisz rolę białek, węglowodanów i tłuszczów w odżywianiu człowieka.

  • Przedstawisz źródła pokarmowe białek, węglowodanów i tłuszczów.

  • Przeanalizujesz zawartość głównych składników pokarmowych w wybranych produktach spożywczych.

  • Wykażesz zależność funkcji składników budulcowych i energetycznych od ich budowy.