R1RWetit8KTCi
Zdjęcie przedstawia pięć dań podanych na białych, jednakowych talerzach. Od lewej do prawej są to: zupa pomidorowa z makaronem, makaron karbonara, jajko sadzone udekorowane liskiem bazylii, jasnozielona zupa krem oraz dwa croissanty.

Substancje budulcowe i energetyczne w diecie człowieka

W każdej z potraw widocznych na zdjęciu zawarte są wszystkie składniki odżywcze. Jednak pewne produkty są bardziej bogate w białka, inne mają więcej węglowodanów, a jeszcze inne obfitują w tłuszcze.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Składniki odżywcze zawarte w pokarmie są wykorzystywane przez organizm w zależności od jego potrzeb. Jedne z tych związków pełnią funkcję źródła energii koniecznej do wykonywania czynności życiowych, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i w trakcie snu czy odpoczynku. Inne zaś służą do budowania komórek rozwijającego się organizmu albo regeneracji zniszczonych tkanek. Ponadto niektóre substancje regulują przebieg procesów zachodzących w organizmie. Prawidłowa dieta powinna pokryć zapotrzebowanie na wszystkie te składniki: budulcowe, energetyczne, a także regulujące.

Twoje cele
  • Omówisz rolę białek, węglowodanów i tłuszczów w odżywianiu człowieka.

  • Przedstawisz źródła pokarmowe białek, węglowodanów i tłuszczów.

  • Przeanalizujesz zawartość głównych składników pokarmowych w wybranych produktach spożywczych.

  • Wykażesz zależność funkcji składników budulcowych i energetycznych od ich budowy.