Składniki odżywcze zawarte w pokarmie są wykorzystywane przez organizm w zależności od jego potrzeb. Jedne z tych związków pełnią funkcję źródła energii koniecznej do wykonywania czynności życiowych, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i w trakcie snu czy odpoczynku. Inne zaś służą do budowania komórek rozwijającego się organizmu albo regeneracji zniszczonych tkanek. Ponadto niektóre substancje regulują przebieg procesów zachodzących w organizmie. Prawidłowa dieta powinna pokryć zapotrzebowanie na wszystkie te składniki: budulcowe, energetyczne, a także regulujące.
Omówisz rolę białek, węglowodanów i tłuszczów w odżywianiu człowieka.
Przedstawisz źródła pokarmowe białek, węglowodanów i tłuszczów.
Przeanalizujesz zawartość głównych składników pokarmowych w wybranych produktach spożywczych.
Wykażesz zależność funkcji składników budulcowych i energetycznych od ich budowy.