Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1VbRkZOUsuGJ
Zdjęcie przedstawia leżące na blacie kuchennym przekrojone awokado oraz kilka plastrów cytryny. Warzywa posypane są przyprawą. Obok leży pestka awokado. Awokado ma kształt gruszki o zielonej, grubej skórze. Obok leży nóż.

Tworzymy mapę pojęcia kwas

Cenne kwasy organiczne, jak na przykład kwasy tłuszczowe omega, znajdują się w jedzeniu.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Kwasy, jako grupę związków chemicznych o podobnych właściwościach, definiowano już dawno i w różny sposób w zależności od okresów. Na początku, właściwości, które charakteryzowały te substancje chemiczne, to kwaśny smak, roztwarzanie niektórych metali, zmiana barwy niektórych barwników organicznych. Wśród poznanych teorii kwasów, do najczęściej omawianych należą trzy różne definicje kwasów (Arrheniusa, Brønsteda oraz Lewisa), które są ściśle ze sobą związane. W dalszej części materiału wykorzystasz poznane Ci definicje kwasów i nauczysz się je rozróżniać.

Twoje cele
  • Porównasz definicję kwasów wg teorii Arheniusa, Brønsteda-Lowry’ego oraz Lewisa.

  • Zastosujesz poznane teorie kwasów w zadaniach.