Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
REM83dOJh7gwD
Zdjęcie przedstawia świeże warzywa spoczywające na kamiennym murze. Są to, od lewej do prawej: zielona kalarepa, koperek, pomarańczowe marchewki, biała cebula, czerwona papryka oraz ziemniaki.

Właściwości fizykochemiczne wielocukrów i ich znaczenie biologiczne

Wielocukry pełnią m.in. funkcje substancji zapasowych u roślin, stanowią też elementy strukturalne ich ścian komórkowych oraz budulec powłok ciała u zwierząt.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Czy cukier zawsze jest słodki? Niekoniecznie – wielocukry takie jak skrobia, chityna czy celuloza nie mają słodkiego smaku, choć są zaliczane do węglowodanów, czyli cukrów. Węglowodany to zróżnicowana grupa związków, szeroko rozpowszechnionych w przyrodzie: stanowią do 80% masy roślin i do 20% masy zwierząt. Większość z nich to właśnie wielocukry (inaczej: polisacharydy, cukry złożone lub glikany). Na przykład celuloza (składnik ścian komórkowych roślin) stanowi około połowy wszystkich związków organicznych na Ziemi.

Twoje cele
  • Przedstawisz budowę i sposób powstawania wielocukrów.

  • Określisz właściwości fizyczne i chemiczne wielocukrów.

  • Scharakteryzujesz znaczenie biologiczne wielocukrów.