Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Wielocukry, czyli polisacharydy (inne nazwy to: cukry złożone, glikany), składają się z wielu – nawet tysięcy – cząsteczek cukrów prostych (monosacharydów), np. glukozy. Takie pojedyncze, powtarzalne elementy budujące złożone związki to monomery (mery) – w wyniku reakcji zwanej polimeryzacjąpolimeryzacjapolimeryzacją tworzą one większą cząsteczkę: polimer.

R12ZhicdWVJjr1
Przykłady wiązań glikozydowych: w konfiguracji α‑1,4 w łańcuchu głównym glikogenu i α‑1,6 w łańcuchu bocznym. Wielocukry mogą być liniowe (kiedy wszystkie cząsteczki składowe są ułożone jedna za drugą) lub rozgałęzione. Polisacharydy powstają w reakcji polimeryzacji przez kondensację cząsteczek cukrów prostych, a produktem ubocznym tworzenia wiązań glikozydowych jest woda.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Polisacharydy powstają przez łączenie wielu pojedynczych cząsteczek cukrów prostych (merów) wiązaniem glikozydowym, są więc dużymi cząsteczkami organicznymi (makromolekułamimakromolekułymakromolekułami). Zwykle wielocukry zawierają od 200 do 300 merów, jednak np. celuloza składa się aż z 15 tys. merów, a amylopektyna – nawet 100 tys. Wszystkie polisacharydy mają tylko jeden koniec redukujący (koniec łańcucha z wolnym węglem anomerycznym, z grupą -OH), nawet gdy są rozgałęzione i składają się z tysięcy cząsteczek. Ponadto polisacharydy nie są rozpuszczalne w wodzie i nie są osmotycznie czynne, dzięki czemu mogą być magazynowane w komórkach jako materiał zapasowy (np. skrobia). 

R13pEasIOXwR01
Grafika przedstawia schematyczne struktury polisacharydów. 1. Cząsteczka nierozgałęziona (liniowa) np. agar, celuloza, 2. Cząsteczki z krótkimi rozgałęzieniami o długości kilku jednostek; rozmieszczone równomiernie np. amylopektyna, 3. Cząsteczki z krótkimi rozgałęzieniami o długości kilku jednostek; rozmieszczone przypadkowo np. niektóre pektyny i hemicelulozy, 4. Cząsteczki z krótkimi rozgałęzieniami o długości kilku jednostek; rozmieszczone skupiskowo np. mannany z drożdży, 5. Łańcuch główny częściowo rozgałęziony np. niektóre pektyny, 6. „Gałąź na gałęzi”, czyli struktura drzewkowata np. guma arabska, 7. Skupiska rozgałęzień np. glikogen
Schematyczna struktura polisacharydów.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑pink

Główne funkcje polisacharydów

RP4p5q2yF9VOl1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Funkcje polisacharydów{color=#CC3366}
    • Elementy należące do kategorii Funkcje polisacharydów
    • Nazwa kategorii: Zapasowa[br]– magazynowanie[br]cukrów do późniejszego[br]wykorzystania: [br]u roślin – skrobia, [br]u zwierząt i grzybów[br]– glikogen{color=#CC99CC}
    • Nazwa kategorii: Komunikacyjna[br]– cukry w połączeniu[br]z białkami (glikoproteiny) [br]i tłuszczami (glikolipidy) [br]tworzące system[br]sygnałowy pomiędzy [br]komórkami{color=#FF6699}
    • Nazwa kategorii: Budulcowa[br]– cukry wchodzące[br]w skład ściany [br]komórkowej: u roślin[br]– celuloza, u grzybów[br]– chityna, budująca [br]też pancerze [br]stawonogów{color=#FFCCFF}
    • Koniec elementów należących do kategorii Funkcje polisacharydów{color=#CC3366}
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Struktura warunkuje właściwości wielocukrów. Związki, które stanowią źródło energii, są zazwyczaj rozgałęzione (np. glikogen). Te, które pełnią funkcję podporową, mają strukturę liniową (np. celuloza).

bg‑pink

Podział polisacharydów ze względu na rodzaj monomerów

W cząsteczce wielocukru wszystkie mery są takie same, powstają homoglikany (np. skrobia i celuloza); jeśli są różne, powstają heteroglikany (np. kwas hialuronowy i heparyna).

Homoglikany mogą być pozyskiwane ze źródeł naturalnych (bakterie, grzyby, rośliny, zwierzęta) lub produkowane chemicznie, głównie przez modyfikację skrobi i celulozy. Stosuje się je w produkcji żywności do zagęszczania lub żelowania. Wiele reszt N-glukozaminy połączonych wiązaniem glikozydowym tworzy chitynę – składnik szkieletu zewnętrznego stawonogów.

R1Zrl2iSMA4YK1
Struktura α-D-glukozaminy (C6H13NO5), w której grupa hydroksylowa przy węglu 2 została zastąpiona grupą aminową. Związek ten jest prekursorem wielu biologicznie czynnych cząsteczek, m.in. chondroityny, heparyny czy glikoprotein. Po acetylacji stanowi mer chityny (−C8H13O5N−).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W poniższej tabeli przedstawiono źródła wybranych homoglikanów.

Źródło polisacharydu

Przykład

Mikroorganizmy

Guma ksantanowa, guma gellan

Drożdże, bakterie

Dekstran (płyn krwiozastępczy)

Glony (ekstrakty z glonów morskich)

Agar (glon galaretówka)

Ściany komórkowe roślin

Celuloza

Pulpa owocowa

Pektyny

Ziarna

Skrobia (np. kukurydziana, ryżowa, pszenna), guma guar

Bulwy i korzenie

Skrobia ziemniaczana, tapioka

Wydzieliny drzew z rodzaju Acacia

Guma arabska

Heteroglikany to długołańcuchowe polimery (liniowe lub rozgałęzione), złożone z aminocukrówaminocukryaminocukrówkwasów uronowychkwasy uronowe i aldonowekwasów uronowych, będących pochodnymi galaktozy i glukozy. Pochodne galaktozy w połączeniu z białkami są strukturami podporowymi w tkance łącznej. Przykładem są siarczany chondroityny występujące m.in. w ścięgnach, chrząstkach i skórze. Pochodne glukozy wpływają na połączenia między komórkami oraz podziały komórkowe, np. heparyna działa przeciwzakrzepowo, a kwas hialuronowy wiąże wodę (jedna jego cząsteczka może związać nawet 250 cząsteczek wody). Natomiast pektynyhemicelulozy wchodzą w skład ściany komórkowej roślin.

bg‑pink

Glikoproteiny i glikolipidy

Wielocukry mogą łączyć się także z innymi związkami organicznymi, np. białkami i lipidami, tworząc glikoproteiny i glikolipidy.

Glikoproteiny to związki, w których łańcuchy aminocukrów są przyłączone wiązaniem kowalencyjnym do białek. Stanowią istotny składnik błon komórkowych. Tworzą system antygenów służący do rozpoznawania komórek (specyficzność biologiczna), a ponadto mogą wiązać patogeny i ułatwiać transport przez błony.

Glikolipidy to związki, w których cukry są połączone wiązaniem kowalencyjnym z lipidami (tłuszczowcami). Znajdują się głównie w błonie komórkowej. Pełnią funkcję receptorów, mają też właściwości antygenowewłaściwości antygenowewłaściwości antygenowe. Występują w dużej ilości w neuronach, gdzie mają wpływ na ich związek z przewodnictwem nerwowym.

RbJHGLR6i9sKV1
Struktura glikolipidu. Związek ten utrzymuje stabilność błony komórkowej i umożliwia rozpoznawanie komórek, co ma znaczenie w odpowiedzi immunologicznej. Glikolipidy znajdują się na powierzchni wszystkich komórek eukariotycznych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

acetylacja
acetylacja

(łac. acetum – ocet) reakcja polegająca na przyłączeniu do różnych cząsteczek reszty kwasu octowego, czyli grupy acetylowej –COCHIndeks dolny 3; zwykle grupa ta występuje zamiast atomu wodoru w związkach organicznych

aminocukry
aminocukry

pochodne cukrów, które zawierają jedną grupę aminową –NHIndeks dolny 2 (lub rzadziej kilka) zamiast grupy hydroksylowej

eukarionty
eukarionty

(gr. eu- – przedrostek oznaczający m.in. „prawdziwy”; karyon – jądro) organizmy jedno- i wielokomórkowe, zbudowane z komórek, które mają jądro komórkowe

kwasy uronowe i aldonowe
kwasy uronowe i aldonowe

kwasy cukrowe, pochodne aldoz, w których została utleniona albo grupa –OH (uronowe), albo grupa aldehydowa (aldonowe)

makromolekuły
makromolekuły

(gr. makros – duży, wielki; fr. molecule – cząsteczka) cząsteczki złożone z bardzo wielu atomów (dziesiątek do setek tysięcy), zgrupowanych w jednostki – mery

odpowiedź immunologiczna
odpowiedź immunologiczna

reakcja układu odpornościowego po rozpoznaniu patogenu (drobnoustrojów, toksyn)

polimeryzacja
polimeryzacja

(gr. polys – liczny, wielki; meros – część) proces tworzenia dużych cząsteczek (polimerów) przez łączenie się mniejszych cząsteczek (monomerów)

prekursor
prekursor

(łac. prae – przed; cursus – bieg) substancja, która tworzy się w pierwszej fazie reakcji lub procesu i przekształca w inną

właściwości antygenowe
właściwości antygenowe

właściwość wiązania się ze swoistymi przeciwciałami oraz wywołania przeciw sobie odpowiedzi odpornościowej