Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Skrobia i celuloza, należące do węglowodanów, są polimerami zbudowanymi z monomerów glukozy. W skrobi cząsteczki glukozy łączą się wiązaniem alfa‑1,4‑glikozydowym, tworząc łańcuchy, które się rozgałęziają (w wyniku powstawania wiązania alfa‑1,6‑glikozydowego) i zwijają w helisę. Celuloza, w której monomery glukozy są wydłużone i łączą się wiązaniem beta‑1,4‑glikozydowym, tworzy długie, proste łańcuchy ułożone równolegle. Między grupami hydroksylowymi (–OH) monomerów glukozy powstają liczne wiązania wodorowe.

R1dWfsbtEykXJ
Na podstawie informacji przedstawionych w filmie wykaż, że budowa opisanych polimerów ma związek z ich funkcją w komórce roślinnej. (Uzupełnij).
R9Zhd02H8PZDD
Film pod tytułem: ,,Właściwości fizykochemiczne wielocukrów i ich znaczenie biologiczne."
Polecenie 2

W skład niektórych węglowodanów wchodzą cząsteczki, które są pochodnymi cukru prostego i amoniaku.

RHKBnPqfvFf43
Podaj przykład takiego aminocukru. Zwróć uwagę, jaki monosacharyd wchodzi w jego skład. (Uzupełnij) Podaj nazwę cukru złożonego z wielu różnych elementów oraz przykładowy związek, jaki tworzy, i określ jego funkcję w organizmie. (Uzupełnij).
Polecenie 3
RnPfRzqn89lHQ
Określ różnicę między wiązaniem α‑glikozydowym i β‑glikozydowym. Wyjaśnij, jakie znaczenie biologiczne ma konfiguracja wiązań. (Uzupełnij).