Sprawdź się
Na ilustracji przedstawiono fragment wielocukru. Uzupełnij tekst poniżej, zaznaczając prawidłowe sformułowania.

Informacja do ćwiczeń od 6 do 8
Indeks dolny Zmiany stężenia cukrów, składu jakościowego oraz zmiany transportu następują w tkankach roślin w ciągu doby oraz podczas kolejnych etapów rozwojowych. Pod koniec fotoperiodu obserwowana jest najczęściej kumulacja skrobi asymilacyjnej w liściach, w postaci ziaren skrobiowych. Zwiększone zapotrzebowanie na cukry wykazują wierzchołki wzrostu pędu i korzenia oraz pąki kwiatowe, a następnie rozwijające się owoce i nasiona. Nagromadzenie cukrowców obserwuje się także w warunkach stresu, chłodu, suszy, niedoboru fosforu czy w wyniku ataku patogenów. Indeks dolny koniecZmiany stężenia cukrów, składu jakościowego oraz zmiany transportu następują w tkankach roślin w ciągu doby oraz podczas kolejnych etapów rozwojowych. Pod koniec fotoperiodu obserwowana jest najczęściej kumulacja skrobi asymilacyjnej w liściach, w postaci ziaren skrobiowych. Zwiększone zapotrzebowanie na cukry wykazują wierzchołki wzrostu pędu i korzenia oraz pąki kwiatowe, a następnie rozwijające się owoce i nasiona. Nagromadzenie cukrowców obserwuje się także w warunkach stresu, chłodu, suszy, niedoboru fosforu czy w wyniku ataku patogenów.
Indeks górny Źródło: Iwona Ciereszko, Cukry jako regulatory wzrostu i rozwoju roślin, w: Różnorodność biologiczna – od komórki do ekosystemu. Rośliny i grzyby – badania środowiskowe i laboratoryjne, red. Andrzej Bajguz, Iwona Ciereszko, Polskie Towarzystwo Botaniczne, Białystok 2016, s. 21. Indeks górny koniecŹródło: Iwona Ciereszko, Cukry jako regulatory wzrostu i rozwoju roślin, w: Różnorodność biologiczna – od komórki do ekosystemu. Rośliny i grzyby – badania środowiskowe i laboratoryjne, red. Andrzej Bajguz, Iwona Ciereszko, Polskie Towarzystwo Botaniczne, Białystok 2016, s. 21.
Skrobia jest wielocukrem zapasowym, gdyż… Możliwe odpowiedzi: 1. jest gromadzona w owocach, nasionach, liściach., 2. jest gromadzona w postaci ziaren skrobiowych., 3. jest gromadzona pod koniec fotoperiodu.
Jeśli przez kilka dni nie będziesz myć zębów, pojawi się na nich żółtawy osad płytki nazębnej. Częściowo składa się on z dekstranu – polisacharydu wykorzystywanego przez bakterie jako cukier zapasowy.
Wyjaśnij, dlaczego wymienione części roślin wykazują zwiększone zapotrzebowanie na cukry.