Sprawdź się
Na ilustracji przedstawiono fragment wielocukru. Uzupełnij tekst poniżej, zaznaczając prawidłowe sformułowania.
Informacja do ćwiczeń od 6 do 8
Indeks dolny Zmiany stężenia cukrów, składu jakościowego oraz zmiany transportu następują w tkankach roślin w ciągu doby oraz podczas kolejnych etapów rozwojowych. Pod koniec fotoperiodu obserwowana jest najczęściej kumulacja skrobi asymilacyjnej w liściach, w postaci ziaren skrobiowych. Zwiększone zapotrzebowanie na cukry wykazują wierzchołki wzrostu pędu i korzenia oraz pąki kwiatowe, a następnie rozwijające się owoce i nasiona. Nagromadzenie cukrowców obserwuje się także w warunkach stresu, chłodu, suszy, niedoboru fosforu czy w wyniku ataku patogenów. Indeks dolny koniecZmiany stężenia cukrów, składu jakościowego oraz zmiany transportu następują w tkankach roślin w ciągu doby oraz podczas kolejnych etapów rozwojowych. Pod koniec fotoperiodu obserwowana jest najczęściej kumulacja skrobi asymilacyjnej w liściach, w postaci ziaren skrobiowych. Zwiększone zapotrzebowanie na cukry wykazują wierzchołki wzrostu pędu i korzenia oraz pąki kwiatowe, a następnie rozwijające się owoce i nasiona. Nagromadzenie cukrowców obserwuje się także w warunkach stresu, chłodu, suszy, niedoboru fosforu czy w wyniku ataku patogenów.
Indeks górny Źródło: Iwona Ciereszko, Cukry jako regulatory wzrostu i rozwoju roślin, w: Różnorodność biologiczna – od komórki do ekosystemu. Rośliny i grzyby – badania środowiskowe i laboratoryjne, red. Andrzej Bajguz, Iwona Ciereszko, Polskie Towarzystwo Botaniczne, Białystok 2016, s. 21. Indeks górny koniecŹródło: Iwona Ciereszko, Cukry jako regulatory wzrostu i rozwoju roślin, w: Różnorodność biologiczna – od komórki do ekosystemu. Rośliny i grzyby – badania środowiskowe i laboratoryjne, red. Andrzej Bajguz, Iwona Ciereszko, Polskie Towarzystwo Botaniczne, Białystok 2016, s. 21.
Jeśli przez kilka dni nie będziesz myć zębów, pojawi się na nich żółtawy osad płytki nazębnej. Częściowo składa się on z dekstranu – polisacharydu wykorzystywanego przez bakterie jako cukier zapasowy.
Wyjaśnij, dlaczego wymienione części roślin wykazują zwiększone zapotrzebowanie na cukry.