Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RgjlofVSYWRBk
Zdjęcie przedstawia kolorowe ciasto, w którym każda warstwa posiada inny kolor tęczy. Górna warstwa jest pokryta cukierkami.

W jaki sposób otrzymuje się aminy aromatyczne?

Co mają wspólnego aminy aromatyczne z kolorowymi ciastami?
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Co mają wspólnego aminy aromatyczne z kolorowymi ciastami? Te pierwsze to pochodne węglowodorów aromatycznych, które w swojej budowie posiadają grupę aminową NH2, zastępującą jeden z atomów wodoru. Taką najprostszą aminą aromatyczną jest właśnie anilina, która jest wykorzystywana szczególnie w syntezie barwników. To dzięki nim możemy piec czerwone ciasta i ozdabiać je żółtym lub niebieskim kremem. Jednak barwniki stosuje się nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w odzieżowym.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz budowę i właściwości najprostszej aminy aromatycznej.

  • Opiszesz właściwości chemiczne amin aromatycznych.

  • Zaproponujesz metody otrzymywania amin aromatycznych.