Kwas solny (chlorowodorowy) to przedstawiciel beztlenowych kwasów nieorganicznych. Czy wiesz, że to składnik soku żołądkowego? Produkowany jest właśnie przez komórki okładzinowe żołądka. Czy wiesz, że niszczy drobnoustroje, posiada właściwości żrące oraz pomaga w trawieniu białek? Z kolei kwas octowy (etanowy) to przedstawiciel kwasów karboksylowych. Czy wiesz, że używa się go w produkcji aspiryny? Doskonale znasz ocet, czyli jego 10‑procentowy roztwór, który ma szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Chociaż kwas solny i octowy należą do zupełnie różnych grup, pełnią kluczową rolę i mają liczne zastosowania. Czy równie podobnie reagują? Na te i inne pytania odpowiemy w tym e‑materiale.
Opiszesz typowe właściwości chemiczne kwasów nieorganicznych, w tym zachowanie wobec metali, tlenków metali, wodorotlenków i soli kwasów o mniejszej mocy.
Opiszesz właściwości chemiczne kwasów karboksylowych na podstawie reakcji tworzenia soli i estrów.
Opiszesz podobieństwa we właściwościach chemicznych kwasów karboksylowych i kwasów nieorganicznych.
Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenia, które udowodnią podobieństwo we właściwościach chemicznych kwasów karboksylowych i kwasów nieorganicznych.