RrkxXb5F07cvD
Ilustracja przedstawia miskę z sałatką trzymaną przez kogoś na tle ogródka warzywnego.

Le kilométrage alimentaire

Źródło: dostępny w internecie: unsplash.com [dostęp 7.09.2023], domena publiczna.
bg‑blue

Żywonościokilometry

Czy wiesz, że średnio 30% żywności produkowanej na świecie nigdy nie dociera do konsumentów z powodu marnowania, zepsucia lub strat podczas transportu? Aby zapobiegać takim sytuacjom, w Paryżu powstaje największy, zlokalizowany na dachu ogród warzywny w Europie, o powierzchni 14 tys. metrów kwadratowych. Zastosowana tam nowa technologia pozwala na uprawy „pionowe”, co zwiększa plony z każdego metra powierzchni. Celem tego przedsięwzięcia jest zmniejszenie liczby kilometrów, które pokonuje żywność, zanim trafi na stół, oraz zapewnienie mieszkańcom miasta świeżych i zdrowych produktów spożywczych.

Indeks górny 1 Źródło: Agnieszka Jarmużek, [na podstawie:] www.smoglab.pl [dostęp 7.09.2023], licencja: CC BY-SA 3.0. Indeks górny koniec

pl
Twoje cele
  • Powtórzysz i zastosujesz słownictwo związane z wpływem konsumpcji żywności na środowisko.

  • Zastosujesz wyrażenia przyczyny car, parce que, puisque, comme, vu que, étant donné que, à cause de, en effet i skutku donc, alors, ainsi, c'est pourquoi, en conséquence, si bien que, w wypowiedzi ustnej i pisemnej.

  • Opiszesz wpływ wyboru środka transportu żywności na środowisko.

  • Wyrazisz swoją opinię na temat kupowania produktów sezonowych i lokalnych.