R1J5bKlC5PGcG
Zdjęcie przedstawia wycięty rozległy obszar lasu, na którym rosną uprawy. Uprawy graniczą z lasem deszczowym.

Problem wylesiania i pustynnienia we współczesnym świecie

Na południowych krańcach Amazonii lasy zostały wycięte pod uprawę soi, kukurydzyi trzciny cukrowej. Teraz tereny uprawne zamieniają się w pustynię.
Źródło: Ibama, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.0.

Od dziesięcioleci wycina się wielkie połacie lasów tropikalnych. Konsekwencje tego dotyczą nas wszystkich, nie tylko – jak mogłoby się wydawać – lokalnych społeczności. Wylesienia negatywnie wpływają na warunki klimatyczne, obieg wody, stan gleb i równowagę ekosystemów na całym świecie. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze codzienne wybory i działania także przyczyniają się do wyrębów lasów tropikalnych. Brak świadomości konsumpcyjnej przejawia się np. w nieustającym popycie na hebanowe czy mahoniowe meble i inne elementy wyposażenia wnętrz wykonane z tropikalnego drewna. Dużym zainteresowaniem cieszą się również produkty zawierające tani tłuszcz palmowy, uzyskiwany z olejowców gwinejskich (Elaeis guineensis), które uprawia się na skalę przemysłową na terenach wykarczowanej dżungli. Należy jednak pamiętać, że nasze konsumenckie decyzje – podejmowane z dala od tropików – wpływają na stan całej planety, realnie zagrożonej postępującą degradacją środowiska.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz przyczyny degradacji gleby.

  • Scharakteryzujesz skutki degradacji środowiska.

  • Porównasz skutki różnych działań człowieka w środowisku.