Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RrdcjS0JdmokY
Na zdjęciu widoczne jest stłuczone jajko na czarnym blacie. Obok jajka leżą skorupki.

Badanie procesu wysalania białek

Rozbite jajko posyp solą, a jego posprzątanie będzie o wiele prostsze.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Czy zdarzyło Ci się kiedyś zebrać rozbite jajko z blatu kuchennego lub podłogi? Wiesz na pewno, że z uwagi na jego konsystencję, nie będzie to proste zadanie. Czy wiesz jednak, że jeśli posypiesz je solą i odczekasz kilka minut, to jego posprzątanie będzie o wiele łatwiejsze? W tym rozdziale dowiesz się, dlaczego tak się dzieje i czym dokładnie jest proces wysalania białek.

Twoje cele
  • Opiszesz czynniki wywołujące wysalanie białek.

  • Wyjaśnisz proces wysalania białek.

  • Przeprowadzisz doświadczenie, w którym sprawdzisz, czy zjawisko wysalania jest procesem odwracalnym.