Na zdjęciu widoczne jest stłuczone jajko na czarnym blacie. Obok jajka leżą skorupki.
Badanie procesu wysalania białek
Rozbite jajko posyp solą, a jego posprzątanie będzie o wiele prostsze.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zebrać rozbite jajko z blatu kuchennego lub podłogi? Wiesz na pewno, że z uwagi na jego konsystencję, nie będzie to proste zadanie. Czy wiesz jednak, że jeśli posypiesz je solą i odczekasz kilka minut, to jego posprzątanie będzie o wiele łatwiejsze? W tym rozdziale dowiesz się, dlaczego tak się dzieje i czym dokładnie jest proces wysalania białek.
Twoje cele
Opiszesz czynniki wywołujące wysalanie białek.
Wyjaśnisz proces wysalania białek.
Przeprowadzisz doświadczenie, w którym sprawdzisz, czy zjawisko wysalania jest procesem odwracalnym.