Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1VZ3mhASXHOa
Zdjęcie przedstawia jedzenie oraz ozdoby leżące na drewnianym stole. To między innymi ananas, kora cynamonu, bułki, usmażone mięso, krewetki, dipy.

Znaczenie struktury przestrzennej wielocukrów dla ich właściwości biologicznych

Owoce, warzywa i produkty zbożowe to bogate źródła wielocukrów, w tym błonnika.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Wiesz już, że wielocukry są zbudowane z cukrów prostych połączonych ze sobą wiązaniami glikozydowymi. W organizmach żywych pełnią one dwie ważne funkcje – budulcową i zapasową. Do tej grupy związków należą również substancje nazywane błonnikiem, ważne dla prawidłowego działania jelit.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz budowę wielocukrów.

  • Rozróżnisz wielocukry na podstawie budowy oraz właściwości fizykochemicznych.

  • Określisz biologiczne znaczenie wielocukrów.