RTLo1sUrJDT2z
Zdjęcie przedstawia butelkę z octem balsamicznym. Obok butelki na stole leżą liście rukoli, pomidory i kawałek chleba.

Otrzymywanie kwasu poprzez wypieranie go z jego soli

,,Ocet balsamiczny (wł. aceto balsamico) – ocet powstający z zagęszczonego moszczu winogronowego poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Ocet balsamiczny jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów.'' (www.pl.wikipedia.org)
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Na stronie internetowej dla uczniów pojawiła się taka wymiana zdań:

- Hej, gotuję właśnie obiad i w przepisie na marynatę do mięsa jest napisane, że do soli kuchennej mam dodać octu. Mam pytanie, czy w tym wypadku zajdzie reakcja chemiczna opisana tym równaniem?

CH3COOH+NaClCH3COONa+HCl

- Myślę, że tak. Pamiętam z lekcji chemii, że kwas solny swoją nazwę zawdzięcza temu, że otrzymywano go poprzez reakcję soli kuchennej z kwasem siarkowym(VI) – i reakcja przebiegała wg równania:

H2SO4+2 NaClNa2SO4+2 HCl

- Jeżeli taka reakcja zachodzi, czy ten HCl, otrzymany w takiej reakcji w domu, używając octu spirytusowego 10%, będzie niebezpieczny dla zdrowia?

A Ty, jak skomentujesz powyższy dialog?

Twoje cele
  • Opiszesz metodę otrzymywania kwasów poprzez wypieranie kwasów z ich soli.

  • Wyjaśnisz, w jaki sposób określa się moc kwasów.

  • Napiszesz i uzgodnisz równania reakcji chemicznych otrzymywania kwasu poprzez wypieranie go z jego soli.

  • Zaprojektujesz doświadczenia, w których otrzymasz kwas poprzez wypieranie go z jego soli.