Zdjęcie przedstawia talerz z daniem składającym się z kaszy, rukoli i pomidorków koktajlowych. O talerz oparty jest widelec, a wokół niego leżą ząbki czosnku, rozkrojona czerwona cebula oraz pomidorki koktajlowe, z których niektóre przekrojone są na połówki.
Aujourd’hui, on cuisine !
Źródło: Eduexpert sp. z o.o., dostępny w internecie: www.unsplash.com [dostęp 19.10.2023], domena publiczna.
bg‑blue
Dzisiaj gotujemy!
Vinaigrette to najbardziej znany francuski sos do sałatek. Przyrządza się go z oliwy z oliwek i octu winnego lub soku z cytryny i doprawia pieprzem i solą. Czasem smak sosu urozmaica się również świeżymi ziołami i musztardą.
Twoje cele
Poznasz i wykorzystasz nowe słownictwo związane z przygotowywaniem potraw (m.in. czasowniki opisujące czynności kulinarne, wyrażenia służące do określenia objętości, ilości, ciężaru oraz nazwy ziół).
Przypomnisz sobie formy i zasady używania rodzajnika cząstkowego.
Użyjesz bezokolicznika (l'infinitif oraz trybu rozkazującego (l'impératif) w przepisach kulinarnych.
Poznasz i podasz przepisy na łatwe potrawy.