R10MMgmEmvLXM
Zdjęcie przedstawia żółte, owalne kapsułki wysypujące się z plastikowego opakowania.

Co to są kwasy omega, czyli o nienasyconych kwasach tłuszczowych

Kwasy omega można suplementować, ale najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie.
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.

Białko, węglowodany, witaminy i tłuszcze są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. W tym rozdziale skupimy się na tłuszczach. W kuchni możesz spotkać się z olejem słonecznikowym i masłem. Są przykładami produktów, które zawierają dużą ilość tłuszczu. Olej od masła różni się nie tylko składem skupienia, ale również składem chemicznym. Masło posiada duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, a olej – kwasów tłuszczowych nienasyconych. Nie raz w reklamach telewizyjnych możesz usłyszeć o zdrowych i niezdrowych tłuszczach. Do zdrowych należą m.in. kwasy tłuszczowe omega‑3. Czym są i jak są zbudowane?

Twoje cele
  • Zapoznasz się z definicją kwasów omega.

  • Scharakteryzujesz właściwości nienasyconych kwasów tluszczowych.

  • Zaproponujesz nazwy nienasyconych kwasów tłuszczowych.