Co to są kwasy omega, czyli o nienasyconych kwasach tłuszczowych
Białko, węglowodany, witaminy i tłuszcze są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. W tym rozdziale skupimy się na tłuszczach. W kuchni możesz spotkać się z olejem słonecznikowym i masłem. Są przykładami produktów, które zawierają dużą ilość tłuszczu. Olej od masła różni się nie tylko składem skupienia, ale również składem chemicznym. Masło posiada duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, a olej – kwasów tłuszczowych nienasyconych. Nie raz w reklamach telewizyjnych możesz usłyszeć o zdrowych i niezdrowych tłuszczach. Do zdrowych należą m.in. kwasy tłuszczowe omega‑3. Czym są i jak są zbudowane?
Zapoznasz się z definicją kwasów omega.
Scharakteryzujesz właściwości nienasyconych kwasów tluszczowych.
Zaproponujesz nazwy nienasyconych kwasów tłuszczowych.