Przeczytaj
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe to estry gliceryny – glicerydy (acylogliceroli). Naturalne kwasy tłuszczowe charakteryzują się parzystą liczbą atomów węgla. Na podstawie budowy wyróżnia się nasycone kwasy tłuszczowenasycone kwasy tłuszczowe, gdzie w łańcuchu węglowym nie występują wiązania podwójne, a także wiązania nienasyconenienasycone, jednonienasycone (z jednym podwójnym wiązaniem) oraz wielonienasycone (z wieloma podwójnymi wiązaniami). Właściwości fizykochemiczne i biologiczne olejów zależą od rodzaju kwasu tłuszczowego, przede wszystkim długości łańcucha oraz liczby i umiejscowienia podwójnych wiązań.
Kwasy omega‑3
Nienasycone kwasy tłuszczowe, które w swojej cząsteczce posiadają wiązanie podwójne na trzecim atomie węgla (licząc od końca łańcucha węglowego), nazywamy kwasami omega‑3.
Kwas alfa‑linolenowy ( kwas (9Z,12Z,15Z)-oktadeka‑9,12,15‑trienowy)


Kwas eikozapentaenowy (kwas (5Z,8Z,11Z,14Z,17Z)-eikoza‑5,8,11,14,17‑pentaenowy)

Kwasy omega‑6
Podobnie jak kwasy omega‑3, kwasy omega‑6 zawierają w swojej cząsteczce wiązanie podwójne. Pierwsze z nich (licząc od końca łańcucha węglowego) znajduje się na szóstym atomie węgla.
Kwas linolowy (kwas Z,Z-oktadeka‑9,12‑dienowy)

Kwas gamma‑linolenowy (kwas (Z,Z,Z)-oktadeka‑6,9,12‑trienowy)

W nazewnictwie zwyczajowym kwasów karboksylowych (niezalecanym przez IUPAC) możesz spotkać się z literami alfabetu greckiego. Każdej literze z tego alfabetu odpowiada konkretna liczba, która określa położenie podstawnika w łańcuchu węglowodorowym. Na przykład litera alfa oznacza drugi atom węgla od grupy karboksylowej, natomiast litera beta - trzeci atom węgla.

Kwasy omega‑9
Kwasy omega‑9 posiadają wiązanie przy dziewiątym atomie węgla.
Kwas oleinowy (kwas Z-oktadec‑9-enowy)

Jednak nie wszystkie kwasy tłuszczowe są zdrowe. Kwas elaidynowy jest izomerem trans kwasu oleinowego. Powstaje w wyniku jego izomeryzacjiizomeryzacji, pod wpływem wysokiej temperatury. Nie powinno się go spożywać, ponieważ jest trucizną.
Kwas elaidynowy (kwas trans‑oktadec‑9-enowy)


Zauważ, że kwas oleinowy i kwas elaidynowy to ten sam kwas oktadec‑9-enowy. Kwas oleinowy jest cis‑izomerem, a kwas elaidynowy to trans izomer.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Organizm ludzki nie potrafi syntetyzować większości z potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego muszą być one dostarczane z dietą. Kwasy takie zostały nazwane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowyminiezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), a zalicza się do nich np. kwas oleinowy, linolowy i linolenowy.
Słownik
węglowodory o cząsteczkach, w których występują – oprócz wiązań pojedynczych – wiązania wielokrotne
(łac. aggregatio „gromadzenie”) proces łączenia się dużych cząsteczek lub cząstek koloidalnych w większe zespoły, tzw. agregaty, w wyniku wzajemnych zderzeń
kwasy monokarboksylowe (karboksylowe kwasy) o alifatycznym łańcuchu węglowodorowym, w którym wszystkie atomy węgla są połączone wiązaniem pojedynczym o parzystej liczbie atomów węgla (4–30) w cząsteczce; wchodzą w skład lipidów
przemiana izomeryczna, chemiczna przemiana jednego izomeru związku chemicznego w inny, bez zmiany jego masy cząsteczkowej
wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, WNKT, NNKT, kwasy tłuszczowe o cząsteczkach zawierających co najmniej dwa wiązania podwójne; niesyntetyzowane przez organizm człowieka, muszą być dostarczane w pożywieniu
Bibliografia
Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia: Liceum - poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa - Bielsko‑Biała 2010.