Polecenie 1

Kwasy omega‑3, omega‑6 i omega‑9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm człowieka potrzebuje wszystkich wyżej wymienionych kwasów nienasyconych, bowiem każdy z nich pełni w organizmie odmienną rolę. Przeanalizuj poniższą grafikę i zastanów się, gdzie znajdziesz źródła kwasów omega‑3, 6 i 9 w żywności pokazanej poniżej.

Kwasy omega‑3, omega‑6 i omega‑9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm człowieka potrzebuje wszystkich wyżej wymienionych kwasów nienasyconych, bowiem każdy z nich pełni w organizmie odmienną rolę. Przeanalizuj opis grafiki i zastanów się, gdzie znajdziesz źródła kwasów omega‑3, 6 i 9 w żywności pokazanej poniżej.

RHQpVBCa296I61
Na ilustracji na straganie w wiklinowych koszykach są posegregowane różne gatunki orzechów i suszonych owoców. To źródła kwasów omega. Opisano: 1. Źródło kwasów omega-3: migdały. Na zdjęciu są migdały bez łupin w miseczce i obok niej., 2. Źródło kwasów omega-3: orzechy włoskie. Na zdjęciu są rozłupane orzechy włoskie., 3. Źródło kwasów omega-6: orzechy ziemne. Na zdjęciu są orzechy ziemne bez łupiny. Wysypują się z przewróconego naczynia., 4. Źródło kwasów omega-9: pistacje. Na zdjęciu są pistacje - jedna jest w pękniętej łupinie, druga leży obok łupiny.
Źródła kwasów omega.
Źródło: Korzystano z materiału dostępnego na stronie: https://www.poradnikzdrowie.pl, domena publiczna.
1
Polecenie 2

Czy wiesz, czym różnią się kwasy omega‑3, omega‑6 i omega‑9? Jakie pełnią funkcje? Zapoznaj się z poniższą grafiką i spróbuj odpowiedzieć na pytanie.

RmDGWpCTKAYqg
Kwasy tłuszczowe omega dzielą się na: 1. Kwasy tłuszczowe omega-3. 2. Kwasy tłuszczowe omega-6. 3. Kwasy tłuszczowe omega-9. Zdjęcie przedstawia kapsułki z lekarstwem wysypujące się z plastikowego opakowania. 1. Kwasy tłuszczowe omega-3. Na ilustracji jest wzór kwasu α-linolenowego (ALA). To długi łańcuch, tworzący zygzak. Są w nim trzy wiązania podwójne - pomiędzy 3 i 4, 6 i 7, 9 i 10 atomem węgla. Po lewej stronie łańcucha jest grupa COOH. Obok pierwszego atomu węgla jest znak omega. Opis. Są zwane też kwasami tłuszczowymi n-3 lub ω-3. Stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe posiadające w łańcuchu węglowym ostatnie wiązanie podwójne znajdujące się przy trzecim od końca atomie węgla. Przedstawicielami tej grupy są kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA). 2. Kwasy tłuszczowe omega-6. Na ilustracji jest wzór kwasu linolowego: to długi łańcuch, tworzący zygzak. Są w nim dwa wiązania podwójne - między 6 i 7 oraz 9 i 10 atomem węgla. Po lewej stronie łańcucha jest grupa COOH. Przy pierwszym atomie węgla jest znak omega. Opis. Kwasy tłuszczowe omega-6 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-6 lub ω-6) to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowodorowego. Przedstawicielami tej grupy są kwas linolowy (LA), kwas gammalinolenowy (GLA) oraz kwas arachidonowy (AA, ARA). 3. Kwasy tłuszczowe omega-9. Ilustracja przedstawia wzór kwasu oleinowego. To długi, zygzakowaty łańcuch. Ma dwa rzędy - jeden pod drugim. Pomiędzy 9 a 10 atomem węgla jest wiązanie podwójne. W dolnym rzędzie łańcucha, po lewej stronie, jest grupa COOH. Na górze wzoru jest grupa metylowa. Opis. Kwasy tłuszczowe omega-9 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-9 lub ω-9) to nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego. Przedstawicielami tej grupy są kwas oleinowy, kwas erukowy, kwas nerwonowy.
Kwasy omega - funkcje i charakterystyka.
Źródło: Materiał opracowany na podstawie informacji dostępnych pod adresem: https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/essential-fatty-acids, domena publiczna.
RwdNovHMvKcjQ
Ćwiczenie 1
Z podanych funkcji, wybierz te odpowiadające roli kwasów tłuszczowych omega-6: 1. mają właściwości przeciwzapalne i immunomodelujące; 2. zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych – chronią przed zawałem serca i udarem mózgu; 3. stabilizują ciśnienie tętnicze 4. Wszystkie odpowiedzi są poprawne
RH2lvnClDk3BY
Ćwiczenie 2
Przedstawicielem kwasów tłuszczowych omega-9 jest. Możliwe odpowiedzi: 1. Kwas oleinowy; 2. Kwas linolowy; 3.Kwas eikozapentaenowy; 4. Kwas palmitynowy
Ćwiczenie 3

Poniższa grafika przedstawia produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega. Wybierz po jednym produkcie, który jest reprezentantem poszczególnych kwasów tłuszczowych.

Zapoznaj się z opisem zdjęcia przedstawiającego produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega. Wybierz po jednym produkcie, który jest reprezentantem poszczególnych kwasów tłuszczowych.

RGZck9W2D8rJp
Źródło: dostępny w internecie: www.piqsels.com, domena publiczna.
R1boyXHJ7GEIu
Odpowiedź (Uzupełnij).