Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RRDSBGzGZJc4X
Zdjęcie przedstawia miseczkę. W środku znajdują się płatki z jogurtem i truskawkami.

Zaspokajanie norm żywieniowych

Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.

Na pewno zdajesz sobie sprawę, że każdego dnia dostarczasz organizmowi pożywienia o określonej wartości energetycznej. Zapotrzebowanie na energię zależy od wielu czynników, m.in. od płci, wieku, stanu zdrowia, warunków klimatycznych, pory roku i rodzaju wykonywanej pracy. W wielu miejscach świata ludność spożywa posiłki o średniej dziennej wartości energetycznej nieprzekraczającej 2000 kcal i 50 g białka. Mówimy wówczas o głodowym systemie żywieniowym. Istnieją także takie kraje, w których ludność spożywa posiłki o wartości energetycznej wyższej niż 3500 kcal z zawartością ponad 100 g białka. Dla przypomnienia obfity system wyżywienia występuje już wtedy, gdy dostarcza się ponad 2800 kcal i 80 g białka.

Twoje cele
  • Rozróżnisz rodzaje głodu i wyjaśnisz jego przyczyny.

  • Podasz przykłady państw, w których występuje największy odsetek głodujących i niedożywionych.

  • Porównasz poziom zaspokojenia norm żywieniowych w różnych państwach i regionach świata oraz określisz przyczyny tego zróżnicowania.