Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Z medycznego punktu widzenia minimalna dzienna wartość kaloryczna spożywanych pokarmów (tzw. minimum żywieniowe) powinna wynosić co najmniej 2700 kcal i zawierać przynajmniej 70 g białka. Jest to wartość uśredniona i może zależeć od rozmaitych czynników.

Polecenie 1

Korzystając z wcześniej zdobytej wiedzy (również na lekcjach biologii i przyrody), wymień czynniki, które wpływają na różne zapotrzebowanie energetyczne człowieka.

R1IAzKxhFi2sH
(Uzupełnij).

Analizując poziom wyżywienia w różnych częściach świata, można zauważyć istnienie czterech systemów żywieniowych:

  • obfitego (ponad 2800 kcal i ponad 80 g białka dziennie);

  • normalnego (2400–2800 kcal i 61–80 g białka dziennie);

  • niedostatecznego (2000–2400 kcal i 51–60 g białka dziennie);

  • głodowego (2000 kcal i poniżej oraz 50 g i mniej białka dziennie).

Zróżnicowanie poziomu zaspokojenia norm żywieniowych w różnych częściach świata zależy między innymi od:

  • gęstości zaludnienia danego obszaru,

  • poziomu rozwoju gospodarczego kraju lub regionu,

  • wysokości produkcji rolnej,

  • dostępu do wiedzy w dziedzinie zdrowego odżywiania.

Oprócz wyżej wymienionych, w literaturze wyróżnia się również głód utajony. Występuje on wtedy, gdy ilość pożywienia jest wystarczająca, ale w diecie brakuje składników odżywczych takich jak białka, sole mineralne czy witaminy.

Najczęściej występującymi przyczynami głodu są:

  • niska produkcja rolna w danym kraju,

  • wysoki wskaźnik przyrostu naturalnego, wyższy niż wzrost produkcji rolnej,

  • brak funduszy na zakup wyżywienia.

RPrsiyhIVSfzR1
Talerz zdrowego żywienia
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dostępny w internecie: ncez.pzh.gov.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2

Jak wygląda Twój talerz żywienia?

R5JJdOc7t2tXt
(Uzupełnij).

Głód to stan organizmu charakteryzujący się:

– ogólnym niedoborem żywności (tzw. głód jawny);

– brakiem niektórych składników pokarmowych, np. białek, tłuszczów, cukrów, witamin, soli mineralnych (głód utajony, niedożywienie).

Główne składniki odżywcze

Produkty

białka

jaja, mleko, ser, mięso, ryby, rośliny strączkowe i niektóre okopowe, orzechy, ziarna zbóż

cukry proste i dwucukry

słodkie owoce, mleko, cukier, miód

tłuszcze

zwierzęce: mleko, masło, ser, mięso, ryby,

roślinne: soja, len, rzepak, palma kokosowa, palma oleista

skrobia

ziarna zbóż, rośliny korzeniowe i bulwiaste, niektóre owoce, rośliny strączkowe

błonnik

niemielone ziarna zbóż, rośliny korzeniowe, strączkowe, owoce i warzywa

Indeks górny Źródło: P. Wład, Geografia. Nasz świat, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa–Łódź 2012. Indeks górny koniec

R1TG4Kcf9rSud
Głód utajony może pojawić się u osób, które w nadmiarze spożywają te same pokarmy, na przykład u Chińczyków (ryż) czy Polaków (ziemniaki).
Źródło: Marco Verch Professional Photographer and Speaker, dostępny w internecie: flickr.com, licencja: CC BY 2.0.

Według danych FAO głód dotyka obecnie około 11% mieszkańców naszej planety. Największa liczba osób głodujących mieszka w Azji Południowej, Wschodniej i Południowo‑Wschodniej. Jednak największy odsetek głodujących w ogólnej liczbie ludności występuje na kontynencie afrykańskim, szczególnie w Afryce Subsaharyjskiej (21%).

Podczas gdy w Afryce ⅕ ludności głoduje, w wielu krajach wysoko rozwiniętych występuje zjawisko nadwaginadwaganadwagi i otyłościotyłośćotyłości. Coraz częściej dotyka ono dzieci. W UE co druga osoba dorosła i niemal co trzecie dziecko ma nadwagę lub cierpi na otyłość.

W wielu krajach wysoko rozwiniętych rolnikom przysługują ulgi podatkowe za pozostawianie części gruntów odłogiem, ponieważ występuje tam nadprodukcja rolnicza. Przechowywanie tej nadwyżki jest bowiem bardzo kosztowne i mało opłacalne. Ponadto ludność tam nie głoduje. Z drugiej zaś strony, co roku na świecie umiera z głodu kilka milionów ludzi, głównie w Afryce i Azji, gdzie nie wystarcza gruntów, by zaspokoić potrzeby żywieniowe.

Według danych FAO na świecie liczba osób otyłych jest większa niż liczba osób głodujących (odpowiednio około 2,1 mld i ponad 811 mln). Zbyt duża ilość spożywanych słodyczy, tłustych i słonych potraw, używek oraz siedzący tryb życia powodują nadwagę i otyłość, które prowadzą do zwiększonej zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę.

Słownik

nadwaga
nadwaga

stan, w którym wskaźnik masy ciała BMI (stosunek masy w kg do wzrostu w cm podniesionego do kwadratu) mieści się w przedziale 25,00–29,99; pożądana wartość tego wskaźnika mieści się w przedziale 18,50–24,99

otyłość
otyłość

stan, w którym wskaźnik masy ciała BMI (stosunek masy w kg do wzrostu w cm podniesionego do kwadratu) wynosi 30,0 lub więcej; pożądana wartość tego wskaźnika mieści się w przedziale 18,50–24,99