Mapa świata przedstawia średnią dzienną wartość energetyczną posiłków. Ponad 3500 kilokalorii na osobę wystąpiło w USA, Niemczech, Francji, Włoszech, Polsce, Irlandii, Rumunii, Turcji, na Islandii. Od 3101 do 3500 wystąpiło w Kanadzie, Meksyku, Brazylii, Argentynie, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii, Czechach, Danii, Norwegii, Szwecji, Finlandii, na Białorusi, Litwie, Łotwie, w Estonii, Słowenii, Albanii, na Węgrzech, w Bośni i Hercegowinie, Rosji, Kazachstanie, Chinach, Australii, Iranie, Arabii Saudyjskiej, Egipcie, Algierii, Maroku. Od 2701 do 3100 wystąpiło w Kolumbii, Peru, Chile, na Słowacji, Ukrainie, Chorwacji, w Serbii, Bułgarii, Mali, Mauretanii, RPA, Tajlandii, Birmie, Malezji, Indonezji. Od 2301 do 2700 wystąpiło w Boliwii, Nigrze, Nigerii, Sudanie, Etiopii, Tanzanii, Mozambiku, Botswanie, Kamerunie, Mongolii, Indiach, Pakistanie, Iraku, Japonii. Poniżej 2300 wystąpiło w Wenezueli, Czadzie, Kenii, Demokratycznej Republice Konga, Zambii, Zimbabwe, na Madagaskarze, w Afganistanie.
1. Kraje o największej wartości energetycznej spożywanych posiłków (kcal na osobę):
- Belgia – 3768
- USA – 3766
- Irlandia – 3717
- Austria – 3692
- Islandia – 3628
- Francja – 3558
- Niemcy – 3556
- Turcja – 3540
- Polska – 3525
- Rumunia – 3525
, 2. Kraje o najmniejszej wartości energetycznej spożywanych posiłków (kcal na osobę):
- Kenia – 2124
- Tadżykistan – 2104
- Czad – 2090
- Jemen – 2063
- Bahamy – 2043
- Demokratyczna Republika Konga – 2032
- Zambia – 2013
- Afganistan – 2000
- Madagaskar – 1903
- Republika Środkowoafrykańska – 1758
, 3. Średnia wartość na świecie: 2917 kcal dziennie na osobę. Podobne wartości występują w następujących krajach:
- Wietnam – 2938
- Fidżi – 2937
- Oman – 2931
- Mali – 2926
- Malezja – 2909
- Barbados – 2896
- Indonezja – 2892
- Gujana – 2885
- Liban – 2880
- Gruzja – 2872
, 4. Kontynentami o wyższej niż średnia światowa wartości energetycznej spożywanych posiłków przez ludność (kcal na osobę dziennie) są:
- Ameryka Północna – 3739
- Europa – 3389
- Australia i Oceania – 3242
- Ameryka Południowa – 3052
- Azja – 2831
, 5. Afryka jest jedynym kontynentem, na którym ludność spożywa mniejszą niż średnia światowa dzienną wartość energetyczną posiłków (2598 kcal na osobę)., 6. Systemy żywieniowe wyróżniane są na podstawie wartości energetycznej spożywanych posiłków oraz ilości dostarczanego białka. Uwzględniając jedynie wartość energetyczną posiłków, wyróżnić można:
- system obfity (powyżej 2800 kcal) – kraje oznaczone trzema najciemniejszymi kolorami,
- system normalny (2400–2800 kcal),
- system niedostateczny (2000–2400 kcal): kraje oznaczone najjaśniejszym kolorem, z wyjątkiem: Czadu, Jemenu, Bahamów, Demokratycznej Republiki Konga, Zambii, Afganistanu, Madagaskaru i Republiki Środkowoafrykańskiej, które należą do systemu głodowego (2000 kcal i mniej).