Grafika interaktywna
Porównaj poziom zaspokojenia norm żywieniowych w różnych państwach i regionach świata. Spróbuj wyjaśnić przyczyny tego zróżnicowania, korzystając z różnych źródeł informacji. Sformułuj zależność między średnią dzienną wartością energetyczną dostarczanych posiłków a poziomem rozwoju gospodarczego.
Przypomnij sobie systemy żywieniowe na świecie. Podaj przykłady państw, które należą do poszczególnych systemów żywieniowych.
- Belgia – 3768
- USA – 3766
- Irlandia – 3717
- Austria – 3692
- Islandia – 3628
- Francja – 3558
- Niemcy – 3556
- Turcja – 3540
- Polska – 3525
- Rumunia – 3525
- Kenia – 2124
- Tadżykistan – 2104
- Czad – 2090
- Jemen – 2063
- Bahamy – 2043
- Demokratyczna Republika Konga – 2032
- Zambia – 2013
- Afganistan – 2000
- Madagaskar – 1903
- Republika Środkowoafrykańska – 1758
- Wietnam – 2938
- Fidżi – 2937
- Oman – 2931
- Mali – 2926
- Malezja – 2909
- Barbados – 2896
- Indonezja – 2892
- Gujana – 2885
- Liban – 2880
- Gruzja – 2872
- Ameryka Północna – 3739
- Europa – 3389
- Australia i Oceania – 3242
- Ameryka Południowa – 3052
- Azja – 2831
- system obfity (powyżej 2800 kcal) – kraje oznaczone trzema najciemniejszymi kolorami,
- system normalny (2400–2800 kcal),
- system niedostateczny (2000–2400 kcal): kraje oznaczone najjaśniejszym kolorem, z wyjątkiem: Czadu, Jemenu, Bahamów, Demokratycznej Republiki Konga, Zambii, Afganistanu, Madagaskaru i Republiki Środkowoafrykańskiej, które należą do systemu głodowego (2000 kcal i mniej).
Na podstawie mapy „Odsetek ludności dotkniętej głodem w ogólnej liczbie ludności w 2017 r.” podaj kilka przykładów państw o największym odsetku ludności głodującej w ogólnej liczbie ludności.
Przeanalizuj poniższe przyczyny głodu i niedożywienia ludności. Zaproponuj kilka innych przyczyn. Następnie przyporządkuj je do odpowiednich rodzajów: przyrodniczych, ekonomicznych, społecznych, politycznych.
