Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Porównaj poziom zaspokojenia norm żywieniowych w różnych państwach i regionach świata. Spróbuj wyjaśnić przyczyny tego zróżnicowania, korzystając z różnych źródeł informacji. Sformułuj zależność między średnią dzienną wartością energetyczną dostarczanych posiłków a poziomem rozwoju gospodarczego.

RpiWHyhALUQh8
(Uzupełnij).
Polecenie 2

Przypomnij sobie systemy żywieniowe na świecie. Podaj przykłady państw, które należą do poszczególnych systemów żywieniowych.

Rboc88YhIKlcz
(Uzupełnij).
RjsS3KaNOUfHl1
Mapa świata przedstawia średnią dzienną wartość energetyczną posiłków. Ponad 3500 kilokalorii na osobę wystąpiło w USA, Niemczech, Francji, Włoszech, Polsce, Irlandii, Rumunii, Turcji, na Islandii. Od 3101 do 3500 wystąpiło w Kanadzie, Meksyku, Brazylii, Argentynie, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii, Czechach, Danii, Norwegii, Szwecji, Finlandii, na Białorusi, Litwie, Łotwie, w Estonii, Słowenii, Albanii, na Węgrzech, w Bośni i Hercegowinie, Rosji, Kazachstanie, Chinach, Australii, Iranie, Arabii Saudyjskiej, Egipcie, Algierii, Maroku. Od 2701 do 3100 wystąpiło w Kolumbii, Peru, Chile, na Słowacji, Ukrainie, Chorwacji, w Serbii, Bułgarii, Mali, Mauretanii, RPA, Tajlandii, Birmie, Malezji, Indonezji. Od 2301 do 2700 wystąpiło w Boliwii, Nigrze, Nigerii, Sudanie, Etiopii, Tanzanii, Mozambiku, Botswanie, Kamerunie, Mongolii, Indiach, Pakistanie, Iraku, Japonii. Poniżej 2300 wystąpiło w Wenezueli, Czadzie, Kenii, Demokratycznej Republice Konga, Zambii, Zimbabwe, na Madagaskarze, w Afganistanie. 1. Kraje o największej wartości energetycznej spożywanych posiłków (kcal na osobę):
  • Belgia – 3768
  • USA – 3766
  • Irlandia – 3717
  • Austria – 3692
  • Islandia – 3628
  • Francja – 3558
  • Niemcy – 3556
  • Turcja – 3540
  • Polska – 3525
  • Rumunia – 3525
, 2. Kraje o najmniejszej wartości energetycznej spożywanych posiłków (kcal na osobę):
  • Kenia – 2124
  • Tadżykistan – 2104
  • Czad – 2090
  • Jemen – 2063
  • Bahamy – 2043
  • Demokratyczna Republika Konga – 2032
  • Zambia – 2013
  • Afganistan – 2000
  • Madagaskar – 1903
  • Republika Środkowoafrykańska – 1758
, 3. Średnia wartość na świecie: 2917 kcal dziennie na osobę. Podobne wartości występują w następujących krajach:
  • Wietnam – 2938
  • Fidżi – 2937
  • Oman – 2931
  • Mali – 2926
  • Malezja – 2909
  • Barbados – 2896
  • Indonezja – 2892
  • Gujana – 2885
  • Liban – 2880
  • Gruzja – 2872
, 4. Kontynentami o wyższej niż średnia światowa wartości energetycznej spożywanych posiłków przez ludność (kcal na osobę dziennie) są:
  • Ameryka Północna – 3739
  • Europa – 3389
  • Australia i Oceania – 3242
  • Ameryka Południowa – 3052
  • Azja – 2831
, 5. Afryka jest jedynym kontynentem, na którym ludność spożywa mniejszą niż średnia światowa dzienną wartość energetyczną posiłków (2598 kcal na osobę)., 6. Systemy żywieniowe wyróżniane są na podstawie wartości energetycznej spożywanych posiłków oraz ilości dostarczanego białka. Uwzględniając jedynie wartość energetyczną posiłków, wyróżnić można:
  • system obfity (powyżej 2800 kcal) – kraje oznaczone trzema najciemniejszymi kolorami,
  • system normalny (2400–2800 kcal),
  • system niedostateczny (2000–2400 kcal): kraje oznaczone najjaśniejszym kolorem, z wyjątkiem: Czadu, Jemenu, Bahamów, Demokratycznej Republiki Konga, Zambii, Afganistanu, Madagaskaru i Republiki Środkowoafrykańskiej, które należą do systemu głodowego (2000 kcal i mniej).
Średnia dzienna wartość energetyczna dostarczanych posiłków w 2017 r. (kcal na osobę)
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAOSTAT, licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 3

Na podstawie mapy „Odsetek ludności dotkniętej głodem w ogólnej liczbie ludności w 2017 r.” podaj kilka przykładów państw o największym odsetku ludności głodującej w ogólnej liczbie ludności.

RZ2o33K2CsEum
(Uzupełnij).
R1BA5anLT23EK1
Mapa świata przedstawia odsetek ludności dotkniętej głodem. Ponad 30 % wystąpiło w Czadzie, Republice Środkowoafrykańskiej, Kongo, Tanzanii, Zambii, Zimbabwe i na Madagaskarze. Od 20,1 do 30% wystąpiło w Iraku, Afganistanie, Pakistanie, Sudanie, Etiopii, Kenii, Angoli, Namibii, Botswanie, Mozambiku, Wenezueli. Od 15,1 do 20% wystąpiło w Nigrze, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Boliwii, Ameryce Łacińskiej. Od 10,1 do 15% wystąpiło Mauretanii, Nigerii, Indiach, Birmie, Mongolii, na Filipinach. Od 5,1 do 10% wystąpiło w Mali, Kamerunie, RPA, Arabii Saudyjskiej, Peru, Indonezji, Tajlandii, Chinach, Serbii, Albanii. W pozostałych krajach było poniżej 5%. 1. Największymi odsetkami odznaczają się państwa afrykańskie: Republika Środkowoafrykańska (60%), Zimbabwe (51%), Zambia (47%), Madagaskar (44%) i Uganda (41%); niektóre państwa azjatyckie: Korea Północna (48%), Jemen (39%) i Afganistan (30%), a także Haiti (49%)., 2. Najmniejszymi odsetkami odznaczają się państwa europejskie, Japonia, Urugwaj i Izrael (3%). W skali świata wskaźnik ten wynosi 11%.
Odsetek ludności dotkniętej głodem w ogólnej liczbie ludności w 2017 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAOSTAT.
Polecenie 4

Przeanalizuj poniższe przyczyny głodu i niedożywienia ludności. Zaproponuj kilka innych przyczyn. Następnie przyporządkuj je do odpowiednich rodzajów: przyrodniczych, ekonomicznych, społecznych, politycznych.

R12edxuYYQ1U6
Przyczyny głodu i niedożywienia ludności
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R151WKugAJId71
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
RAWXiRSvmhr9G
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.