Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R6YsIyYuJnxRs1
Ćwiczenie 1
Które z poniższych parametrów wskazują na wyżywienie głodowe (dzienne dla jednej osoby)? Możliwe odpowiedzi: 1. 1800 kcal i 45 g białka, 2. 2000 kcal i 30 g białka, 3. 2200 kcal i 55 g białka, 4. 2400 kcal i 70 g białka, 5. 2600 kcal i 55 g białka
R1cgBGbpPUt7s1
Ćwiczenie 2
Na niedożywienie wskazuje: Możliwe odpowiedzi: 1. dzienna wartość energetyczna 2000 kcal i dzienna ilość dostarczanego białka 40 g, 2. dzienna wartość energetyczna 2150 kcal i dzienna ilość dostarczanego białka 45 g, 3. dzienna wartość energetyczna 2400 kcal i dzienna ilość dostarczanego białka 50 g, 4. dzienna wartość energetyczna 2800 kcal i dzienna ilość dostarczanego białka 70 g
RaWQ1puJcBGNR1
Ćwiczenie 3
Liczba głodujących na świecie: Możliwe odpowiedzi: 1. przekracza 2 mld, 2. jest największa na kontynencie azjatyckim, 3. jest większa niż liczba osób otyłych, 4. w procencie ogólnej liczby ludności jest największa w krajach afrykańskich, 5. od kilkunastu lat wykazuje tendencję rosnącą
RKlvTuaPniDxH2
Ćwiczenie 4
Uporządkuj podane państwa według rosnącej średniej dziennej wartości energetycznej spożywanych posiłków przez jedną osobę. Elementy do uszeregowania: 1. Szwecja, 2. Republika Środkowoafrykańska, 3. USA, 4. Mali, 5. Polska, 6. Afganistan, 7. Japonia
R1AlvDs2xI8vT2
Ćwiczenie 5
Przyporządkuj podane państwa do odpowiednich kategorii. średnia dzienna wartość kaloryczna spożywanych posiłków powyżej 3500 kcal na osobę Możliwe odpowiedzi: 1. Chiny, 2. Irlandia, 3. Wenezuela, 4. Austria, 5. Słowacja, 6. Irak, 7. Turcja, 8. Algieria, 9. Tanzania, 10. Honduras średnia dzienna wartość kaloryczna spożywanych posiłków od 2701 do 3500 kcal na osobę Możliwe odpowiedzi: 1. Chiny, 2. Irlandia, 3. Wenezuela, 4. Austria, 5. Słowacja, 6. Irak, 7. Turcja, 8. Algieria, 9. Tanzania, 10. Honduras średnia dzienna wartość kaloryczna spożywanych posiłków poniżej 2700 kcal na osobę Możliwe odpowiedzi: 1. Chiny, 2. Irlandia, 3. Wenezuela, 4. Austria, 5. Słowacja, 6. Irak, 7. Turcja, 8. Algieria, 9. Tanzania, 10. Honduras
RueANL6eVuHSj2
Ćwiczenie 6
Połącz w pary państwa z odsetkami ludności głodującej w ogólnej liczbie ludności. Madagaskar Możliwe odpowiedzi: 1. 44%, 2. 17%, 3. 3%, 4. 9%, 5. 29%, 6. 51%, 7. 5% Zimbabwe Możliwe odpowiedzi: 1. 44%, 2. 17%, 3. 3%, 4. 9%, 5. 29%, 6. 51%, 7. 5% Irak Możliwe odpowiedzi: 1. 44%, 2. 17%, 3. 3%, 4. 9%, 5. 29%, 6. 51%, 7. 5% Boliwia Możliwe odpowiedzi: 1. 44%, 2. 17%, 3. 3%, 4. 9%, 5. 29%, 6. 51%, 7. 5% Wietnam Możliwe odpowiedzi: 1. 44%, 2. 17%, 3. 3%, 4. 9%, 5. 29%, 6. 51%, 7. 5% Egipt Możliwe odpowiedzi: 1. 44%, 2. 17%, 3. 3%, 4. 9%, 5. 29%, 6. 51%, 7. 5% Rumunia Możliwe odpowiedzi: 1. 44%, 2. 17%, 3. 3%, 4. 9%, 5. 29%, 6. 51%, 7. 5%
31
Ćwiczenie 7

Wymień po jednej przyrodniczej, politycznej, społecznej i gospodarczej przyczynie głodu na świecie.

RUWKwkTGr5bU4
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Uzasadnij, że gdyby wyżywienie ludności na świecie było równomierne, nie występowałoby zjawisko głodu.

RCIbdeR9d35Zm
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 9

Sprawdź w dostępnych źródłach, jak wygląda przestrzenny rozkład ilości dostarczanego białka i tłuszczu do organizmu ludzkiego na świecie. Następnie podaj po trzy przykłady państw o największych i najmniejszych wartościach tych parametrów.

RJBDqkTlmSj9b
(Uzupełnij).