Na zdjęciu znajduje się oliwa z oliwek wlewana z butelki do szklanej miski. Przy misce leżą cztery zielone oliwki. W tle oliwna gałązka.
Czy tłuszcze mogą być nienasycone?
Oliwa z oliwek jest jednym z najczęściej stosowanych tłuszczów. Udowodniono, że zawarty w oliwie kwas oleinowy ma właściwości prozdrowotne.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Tłuszcze, które spożywamy na co dzień, są mieszaniną estrów glicerolu (nazwa systematyczna to propano–,,–triol) i różnych wyższych kwasów karboksylowych, potocznie nazywanych kwasami tłuszczowymi. Mogą one budować tłuszcze nasycone i nienasycone. Z czego zatem wynika ów podział i w jaki sposób, za pomocą doświadczenia, zaklasyfikować tłuszcze do grupy tłuszczów nasyconych lub nienasyconych? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym materiale.
Twoje cele
Nazwiesz kwasy tłuszczowe, budujące tłuszcze nienasycone.
Opiszesz zależność między charakterem chemicznym, pochodzeniem a stanem skupienia badanych tłuszczów.
Zaprojektujesz doświadczenie, za pomocą którego wykażesz charakter nienasycony tłuszczów przy użyciu wodnego roztworu bromu.