Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Czym są tłuszcze nienasycone?

Tłuszcze nienasycone to pod względem chemicznym estryestryestry gliceroluglicerolgliceroluwyższych kwasów karboksylowychwyższe kwasy karboksylowewyższych kwasów karboksylowych, posiadające wiązania wielokrotne pomiędzy atomami węgla w resztach kwasowych. Kwasy tłuszczowe, które budują tłuszcze nienasycone, występują w ciekłym stanie skupienia, ponieważ obecność w łańcuchu węglowym wiązań podwójnych znacznie obniża temperatury topnienia kwasów. Z tego względu tłuszcze nienasycone mają również w większości przypadków ciekły stan skupienia.

RDkDXDvYZWQ4z
Budowa tłuszczów nienasyconych
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcję otrzymywania tłuszczów nienasyconych można zapisać schematycznie jako:

glicerol+nienasycony kwas tłuszczowyH+tłuszcz nienasycony+woda

Typowym przedstawicielem tłuszczów nienasyconych jest oleinian glicerolu, powstały w reakcji estryfikacji pomiędzy glicerolem a nienasyconym kwasem oleinowym
(o wzorze sumarycznym C17H33COOH):

R1UbI4dYUpaYC
Reakcja estryfikacji kwasu oleinowego z glicerolem
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Podział kwasów tłuszczowych

Nienasycone kwasy tłuszczowe można podzielić na dwie grupy:

  • monoenowe kwasy tłuszczowe (tzw. MUFA):

    • zawierają jedno wiązanie podwójne;

    • wokół wiązania podwójnego występuje najczęściej konfiguracja cis,

    • przedstawicielem jest kwas oleinowy (kwas oktadek–9–enowy) o wzorze sumarycznym C17H33COOH.

  • polienowe kwasy tłuszczowe (tzw. PUFA):

    • zawierają od dwóch do sześciu wiązań podwójnych;

    • wokół wiązania podwójnego występuje najczęściej konfiguracja cis;

    • głównymi przedstawicielami są kwas linolowy (kwas oktadek–9,12–dienowy lub kwas omega–6), o wzorze sumarycznym C17H31COOH, oraz kwas linolenowy (kwas oktadek–9,12,15–trienowy lub kwas
      omega–3), o wzorze sumarycznym C17H29COOH.

bg‑yellow

Przykłady tłuszczów nienasyconych

Grupa karbonylowa oraz niepolarny łańcuch węglowy w cząsteczce tłuszczu pochodzi od monoenowego lub polienowego kwasu tłuszczowego, takiego jak:

  • oleinian glicerolu – ester monoenowego kwasu oleinowego oraz glicerolu:

    • nazwa systematyczna: oktadek–9–enian propano–1,2,3–triolu;

    • wzór sumaryczny monoenowego kwasu oleinowego: C17H33COOH.

  • linolan glicerolu – ester polienowego kwasu linolowego oraz glicerolu:

    • nazwa systematyczna: oktadek–9,12–dienian propano–1,2,3–triolu;

    • wzór sumaryczny polienowego kwasu linolowego C17H31COOH.

  • linoleinian glicerolu – ester polienowego kwasu linolowego oraz glicerolu:

    • nazwa systematyczna: oktadek–9,12,15–trienian propano–1,2,3–triolu;

    • wzór sumaryczny polienowego kwasu linolenowego C17H29COOH.

bg‑yellow

Jakim reakcjom ulegają tłuszcze nienasycone?

Obecność wiązań podwójnych w tłuszczach nienasyconych powoduje, że ulegają one reakcjom addycji elektrofilowejaddycja elektrofilowaaddycji elektrofilowej. Polega to na przyłączeniu atomów wodoru do atomów węgla, związanych wiązaniem podwójnym kosztem jego rozerwania.

Reakcja addycji wodoru pod wpływem katalizatora (palladu, platyny lub niklu)

R1eXfpFns4bxm1
Reakcja addycji wodoru do trioleinianu glicerolu pod wpływem niklu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Jest to reakcja katalitycznego uwodornienia, czyli tzw. utwardzanie tłuszczów. Tłuszcz zmienia wówczas stan skupienia z ciekłego na stały.

Reakcja addycji wody bromowej

RsrzpEl4N2b9L1
Równanie reakcji bromowania trioleinianu glicerolu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Trzy cząsteczki bromu przyłączają się do wiązań podwójnych, które występują między 9.10. atomem węgla każdej reszty kwasowej trioleinianu glicerolu. Powoduje to pęknięcie wiązania nienasyconego i powstania tłuszczu o nazwie
9,10–dibromostearynodioleinian glicerolu.

W wyniku tego następuje odbarwienie wody bromowej. Jest to charakterystyczna reakcja, która służy do wykrywania wiązań wielokrotnych w tłuszczach nienasyconych.

bg‑yellow

Gdzie możemy znaleźć tłuszcze nienasycone?

Warto również pamiętać, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego są mieszaniną tłuszczów składających się zarówno z nasyconych, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poniżej przedstawiono przybliżony skład niektórych tłuszczów zwierzęcych i olejów roślinnych.

Słownik

estry
estry

związki chemiczne, które powstają w wyniku działania alkoholu na kwas w wyniku reakcji zwanej estryfikacją

glicerol
glicerol

alkohol polihydroksylowy, zawierający trzy grupy hydroksylowe; jego nazwa systematyczna to propano–1,2,3–triol; powszechnie znany jest również pod nazwą gliceryna

wyższe kwasy karboksylowe
wyższe kwasy karboksylowe

kwasy karboksylowe, które zawierają długie łańcuchy węglowe, zbudowane z ponad 10 atomów węgla

konfiguracja cis
konfiguracja cis

jedna z możliwości rozmieszczenia atomów lub grup atomów wokół wiązania podwójnego w izomerii geometrycznej; oznacza, że po dwóch stronach wiązania podwójnego te same atomy lub grupy atomów rozmieszczone są w tym samym kierunku; przeciwieństwem jest konfiguracja trans, oznaczająca rozmieszczenie po dwóch stronach wiązania podwójnego tych samym atomów lub grup atomów w różnych kierunkach

RbVtzTwpu9xnO
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
addycja elektrofilowa
addycja elektrofilowa

reakcja addycji, czyli łączenia, w której związek posiadający niedomiar elektronów (elektrofil) przyłącza się do związku chemicznego posiadającego nadmiar elektronów bez powstawania produktów ubocznych

tłuszcze nienasycone
tłuszcze nienasycone

estry glicerolu oraz wyższych nienasyconych kwasów tłuszczowych

Bibliografia

Danikiewicz W., Chemia organiczna. Część III, Warszawa 2009.

Kaznowski K., Chemia. Vademecum maturalne, Warszawa 2016.

John McMurry, Chemia organiczna, Warszawa 2000.

John McMurry, Chemia organiczna, Warszawa 2016.

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, Warszawa 1985.