Animacja
Cząsteczka tłuszczu powstaje podczas reakcji glicerolu i kwasów tłuszczowych Czy wiesz, jaki wpływ na właściwości tłuszczu mają występujące w nim wiązania wielokrotne? Zapoznaj się z animacją. Zwróć uwagę, jak zbudowane są tłuszcze nienasycone, a następnie rozwiąż ćwiczenia sprawdzające.
Film dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D1B01u3Gn
Film nawiązujący do treści materiału dotyczącej tego, czy tłuszcze mogą być nienasycone.
Zaznacz poprawną odpowiedź. Tłuszcze nienasycone są to:
- estry glicerolu i wyższych nasyconych kwasów karboksylowych.
- estry glicerolu i wyższych nienasyconych kwasów karboksylowych.
- estry glicyny i wyższych nienasyconych kwasów karboksylowych.
- estry glicyny i wyższych nasyconych kwasów karboksylowych.
Ocen prawdziwość poniższych zdań, wybierając odpowiednie pole.
| Twierdzenie | Prawda | Fałsz |
| Tłuszcze można podzielić na nasycone i nienasycone, w zależności od krotności wiązań występujących w cząsteczkach przyłączonego kwasu. | □ | □ |
| W tłuszczach nienasyconych kwasy tłuszczowe zbudowane są tylko z wiązań. | □ | □ |
| Jeśli w łańcuchu węglowodorowym kwasu tłuszczowego obecne jest wiązanie podwójne, łańcuch ten jest prosty. | □ | □ |
Wpisz brakujące wyrazy, tak aby uzupełniony tekst był poprawny.
Wygięty .................. węglowodorowy powoduje powstanie pomiędzy cząsteczkami większych przerw. Takie zjawisko występuje w tłuszczach ........................... To sprawia, że są one płynne i występują przede wszystkim w produktach pochodzenia .......................