Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Cząsteczka tłuszczu powstaje podczas reakcji glicerolu i kwasów tłuszczowych Czy wiesz, jaki wpływ na właściwości tłuszczu mają występujące w nim wiązania wielokrotne? Zapoznaj się z animacją. Zwróć uwagę, jak zbudowane są tłuszcze nienasycone, a następnie rozwiąż ćwiczenia sprawdzające.

R1O1SHy6CnKQx1
Film nawiązujący do treści materiału dotyczącej tego, czy tłuszcze mogą być nienasycone.
RuOzOhBJfT1Ww
Ćwiczenie 1
Zaznacz poprawną odpowiedź. Tłuszcze nienasycone są to: Możliwe odpowiedzi: 1. estry glicerolu i wyższych nasyconych kwasów karboksylowych., 2. estry glicerolu i wyższych nienasyconych kwasów karboksylowych., 3. estry glicyny i wyższych nienasyconych kwasów karboksylowych., 4. estry glicyny i wyższych nasyconych kwasów karboksylowych.
R1I4P7h892Qo6
Ćwiczenie 2
Łączenie par. Ocen prawdziwość poniższych zdań, wybierając odpowiednie pole.. Tłuszcze można podzielić na nasycone i nienasycone, w zależności od krotności wiązań występujących w cząsteczkach przyłączonego kwasu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W tłuszczach nienasyconych kwasy tłuszczowe zbudowane są tylko z wiązań.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Jeśli w łańcuchu węglowodorowym kwasu tłuszczowego obecne jest wiązanie podwójne, łańcuch ten jest prosty.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R1Sf4UIYwhnqY
Ćwiczenie 3
Wpisz brakujące wyrazy, tak aby uzupełniony tekst był poprawny. Wygięty Tu uzupełnij węglowodorowy powoduje powstanie pomiędzy cząsteczkami większych przerw. Takie zjawisko występuje w tłuszczach Tu uzupełnij. To sprawia, że są one płynne i występują przede wszystkim w produktach pochodzenia Tu uzupełnij.